Opvoeding

Bedrijven geven langer vaderschapsverlof: 'Het mooiste cadeau dat je kunt krijgen'

Door Editie NL··Aangepast:
© Editie NLBedrijven geven langer vaderschapsverlof: 'Het mooiste cadeau dat je kunt krijgen'
RTL

Per 1 januari wordt het vaderschapsverlof langer: een week in plaats van twee dagen. Maar uit onderzoek van Ouders van Nu blijkt dat de meerderheid van de aanstaande vaders dit nog te weinig vindt. Veel bedrijven kiezen er daarom zelf voor om het vaderschapsverlof uit te breiden.

Voorheen kregen kersverse vaders nog een schamele twee dagen vrij om tussen de poepluiers te bivakkeren. Maar vanaf morgen hebben zij recht op een week doorbetaald vaderschapsverlof. Toch vindt 61 procent van de aanstaande vaders dat niet genoeg.

Dat blijkt uit onderzoek van Ouders van Nu, onder 1000 aanstaande vaders. Zij weten vaak ook niet hoe het vaderschapsverlof precies geregeld is, wie het verlof betaalt en hoe lang het exact duurt.

Eerste weken zijn het belangrijkst

Volgens Hilde Tholen, hoofdredacteur van Ouders van Nu, is het belangrijk dat vaderschapsverlof verder wordt uitgebreid. "Het zorgt voor een betere rolverdeling tussen ouders, de ontwikkeling van het kind en de relatie tussen vader en zoon of dochter", zegt Tholen tegen Editie NL. 

"Een vader moet veel tijd doorbrengen met de pasgeboren baby. Vooral in de eerste weken, omdat het kind zich dan het snelst ontwikkelt. In die fase leert een baby gezichten en stemmen herkennen", legt Tholen uit.

Langer verlof voor kersverse papa: vijf dagen in plaats van twee
Lees ook

Langer verlof voor kersverse papa: vijf dagen in plaats van twee

Ook komen er volgens haar te veel taken bij de moeder terecht als de vader meteen weer gaat werken. "Vooral 's nachts, want papa moet volgende dag vroeg op. Met een langer vaderschapsverlof kun je taken gelijk verdelen."

Vijf weken extra verlof

  • Naast de week vaderschapsverlof stemde de Tweede Kamer onlangs in met een nieuwe regeling. Daarin staat dat ouders vanaf juli 2020, tot anderhalf jaar daarna, vijf weken extra ouderschapsverlof moeten krijgen.
  • Volgens Hilde Tholen is dit goed nieuws, maar krijgen werknemers vaak maar voor 70 procent doorbetaald. "Dat is nog steeds veel minder dan onze buurlanden en Scandinavië."

Acht weken vrij

En dat besef lijkt bij steeds meer bedrijven binnen te dringen. Zij gaan dit jaar al een stap verder. Bij Achmea hebben aanstaande vaders sinds vorige week recht op vier weken doorbetaald verlof. Bij Unilever hebben mannen recht op tien dagen en bij ING krijgen werknemers 1 maand betaald verlof.

Ambtenaren van de gemeente Den Haag krijgen meer dan zes weken volledig doorbetaald en bij Gezondheidsbedrijf Jansen krijgen mannen bij de geboorte van hun kind zelfs acht weken vrij.

'Enthousiaster en productiever'

De vier weken die vaders bij Achmea krijgen, mogen ze tot zes maanden na de geboorte opnemen. "Het is belangrijk dat er niet alleen wordt gewerkt, maar dat werknemers ook gelukkig en bevlogen zijn en zo meer betrokken zijn bij het bedrijf", vertelt Egmond Borgdorff, directeur HR-beleid, aan Editie NL.

"Het is een misvatting om te denken dat vaders die fulltime beschikbaar zijn, productiever zijn. Vaders bij dit bedrijf missen dan wel vier weken, maar wij geloven dat ze door de tijd die ze met hun baby hebben gehad, enthousiaster en productiever zijn."

© Editie NL

'Eerste stapjes mis ik niet'

Martijn van der Voort werkt voor Achmea en zijn vrouw Evelien is eind januari uitgerekend. "Ik vind het geweldig nieuws en zag het niet aankomen. Dit is echt het mooiste cadeau dat je als werknemer kunt krijgen", vertelt hij aan Editie NL.

Martijn wordt voor de eerste keer vader. "Er komen zoveel nieuwe dingen op je af, dat is best spannend. Nu ik weet dat ik vier weken bij mijn vrouw en de kleine kan zijn, geeft me dat veel rust." De man hoopt dat hij en zijn vrouw de zorg voor de baby gelijk kunnen verdelen. "En ik ben blij dat ik iets kan opbouwen met de kleine. Zijn eerste stapjes in het leven hoef ik nu niet te missen."

Lees meer over
ZwangerschapOuderschapVaderschapsverlofEditie NL Link in bio