Gemeentebelasting gaat flink stijgen: ozb en vuilnisheffing omhoog
De gemeente neemt dit jaar een grotere hap uit je portemonnee dan voorgaande jaren. De woonlasten stijgen flink, becijfert de Rijksuniversiteit Groningen. Dat komt vooral omdat de Rijksoverheid de afvalstoffenbelasting flink heeft verhoogd, met 139 procent. Ook de rioolheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb) stijgen. Voor de meeste Nederlanders komen er een paar tientjes bij.
Huurders moeten dit jaar 5,4 procent meer betalen. Voor huiseigenaren ligt dat percentage op 4,3 procent. In harde euro's is dat gemiddeld 18 euro extra voor huurders, 29 euro voor huiseigenaren. "We berekenen dit al jaren. En elk jaar zagen we of een lichte stijging of soms zelfs een daling", zegt onderzoeker Corine Hoeben in een toelichting tegen RTL Z. Dat de woonlasten nu zo stijgen is dus opvallend.
De stijging wordt voor het grootste deel veroorzaakt door de hogere afvalstoffenbelasting. Die belasting wordt betaald door de afvalverwerkende industrie, bijvoorbeeld door huisvuilcentrales. Die berekenen dat weer door aan gemeenten, die op hun beurt de afvalstoffenheffing verhogen. Daarmee stijgen de woonlasten voor huurders en eigenaren.
Haarlem koploper: 383 euro
De afvalstoffenheffing is het hoogst in Haarlem. In Nijmegen betalen inwoners het minst voor de afvalinzameling en -verwerking. In die gemeente wordt de afvalverwerking gefinancierd vanuit de ozb.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Bovenop de afvalstoffenheffing komt soms nog de rioolheffing, een belasting voor het onderhoud van het riool. Niet iedere gemeente heft die bij elke inwoner. Soms worden huurders daar bijvoorbeeld van vrijgesteld, maar niet altijd. In Zaanstad betalen huurders en huiseigenaren het meest: 280 euro.
Onroerendzaakbelasting stijgt 3,7 procent
Alleen mensen met een koophuis betalen direct ozb aan de gemeente. Dit jaar komt de ozb gemiddeld op 244 euro. Dat komt neer op een stijging van 3,7 procent. In Nijmegen is de ozb het hoogst: 529 euro. Inwoners van Den Haag betalen de laagste ozb, met 131 euro.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Onderzoeksinstituut COELO, van de Rijksuniversiteit Groningen, verzamelt data over de economie van lagere overheden, zoals gemeentes. Voor de tarieven van woonlasten vergeleken de onderzoekers 37 grote gemeenten in ons land. Bijna 40 procent van de Nederlanders woont in een van die gemeenten.