Dieet 2050

Dit is het ideale dieet voor de mensen en onze planeet

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Dit is het ideale dieet voor de mensen en onze planeet
RTL

We moeten drastisch anders gaan eten om de wereld leefbaar en onszelf gezond te houden. Dat stelt een groep wetenschappers in een omvangrijke publicatie. We moeten minder suiker en vooral een stuk minder (rood) vlees eten. En vandaag zouden we al een begin moeten maken.

Het dieet voor de 21ste eeuw ziet er volgens de wetenschappers als volgt uit: bijna geen rood vlees meer en een beetje kip, vis en zuivel, veel minder suiker en juist grote hoeveelheden groenten, noten, granen en fruit.

Als iedereen zich aan dit dieet houdt, dan houden we de aarde in 2050 leefbaar en alle tien miljard burgers gezond, stellen de wetenschappers.

Dieet van 2050

De onderzoekers brengen hun dringende boodschap in het gezaghebbende tijdschrift The Lancet. De wetenschappers komen uit zestien verschillende landen en uit allerlei verschillende sectoren, zoals de gezondheidszorg, landbouw en het klimaat.

Nederlander Wim de Vries is een van de onderzoekers die betrokken zijn bij de omvangrijke studie waar drie jaar over is gedaan. "Het bijzondere aan deze studie is dat er zowel onderzoek is gedaan naar de effecten van voedsel op ons milieu als op onze gezondheid."

Die combinatie wordt niet veel gemaakt, stelt hij. "Dat maakt dit wel echt een bijzonder onderzoek." De Vries kwam later bij het onderzoekteam. Hij onderzocht hoeveel stikstof en fosfaat via mest op de bodem kan worden gebracht zonder effecten op het milieu. 

We moeten veel meer groenten en fruit eten.
We moeten veel meer groenten en fruit eten.

Oneerlijke verdeeld

Waarom het roer om moet? Omdat het nu veel te oneerlijk verdeeld is op aarde, stellen de onderzoekers. Meer dan 800 miljoen mensen zijn ondervoed, terwijl 2 miljard mensen overvoed zijn. Dat zorgt voor allerlei ziektes en aandoeningen.

Anders eten is makkelijker gezegd dan gedaan. Het omgooien van eetpatronen kan volgens diëtist Joyce Uitbeijerse een enorme uitdaging zijn. Want: "Je kunt niet alles in een keer omgooien. Het is zaak om kleine stappen te maken."

Gat kleiner

Uitbeijerse vervolgt: "Bij het veranderen van het eetpatroon kijk ik heel erg naar waar mensen vandaan komen en waar ze naartoe willen. In kleine stappen maak je vervolgens het gat kleiner."

Als in 2050 de hele maatschappij anders moet gaan eten, dan moeten we nu al beginnen met voorbereiden, stelt ze. "Dat gebeurt op zich al, want je ziet al campagnes waarin wordt aanbevolen om minder vlees te eten."

Rol politiek

De politiek speelt ook een belangrijke rol bij het drastisch omgooien van eetpatronen, zegt Uitbeijerse. "Bijvoorbeeld door een accijns op suiker in te voeren. Het is gek dat producten als chips of andere producten die ongezond en vervuilend zijn nog zo goedkoop zijn, als je deze doelen wilt halen."

Of de politiek zich daar echt hard voor gaat inzetten? Critici zijn sceptisch en denken dat de kans vooralsnog klein is.

Lees meer over
VoedselNatuur & Milieu