Emancipatie

Meer vrouwen aan de slag na bevalling: 'Ik ben een leuker mens als ik werk'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Meer vrouwen aan de slag na bevalling: 'Ik ben een leuker mens als ik werk'
RTL

Meer werken én meer bijdragen aan het gezinsinkomen. Jonge moeders doen dat steeds vaker, blijkt uit nieuw onderzoek. Drie vrouwen vertellen hoe zij dat aanpakken. "Voor ons is dit echt de perfecte balans."

Steeds minder vrouwen stoppen helemaal met werken als ze hun eerste kind hebben gekregen. In 2005 deed 7 procent van de vrouwen dat nog, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In 2013 was dat gedaald naar 4 procent.

Ook is hun bijdrage aan het gezinsinkomen toegenomen: van een derde in 2005 naar 38 procent in 2013. Hogeropgeleide vrouwen hebben een groter inkomensaandeel.

Vergroot kansen

Dat is goed nieuws, zegt onderzoeker Tim de Jong van Atria, het kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis. "Dit betekent namelijk dat de emancipatie weer een stap verder is."

En dat niet alleen: dat jonge moeders besluiten ook te blijven werken en voor meer gezinsinkomen zorgen, is ook goed nieuws voor de vrouwen zelf. De Jong: "Dat je als jonge moeder ook actief blijft op de arbeidsmarkt is namelijk goed voor je verdere loopbaan. Je ontwikkelt meer kansen en vergroot je carrièrekansen.”

Werken na eerste kind: steeds minder vrouwen stoppen
Lees ook

Werken na eerste kind: steeds minder vrouwen stoppen

Perfecte balans: Joyce is evenveel blijven werken

Joyce van Amerongen heeft met haar man een zoontje van tien maanden. Ze werkt 24 uur per week bij de McDonald's als floormanager, evenveel als vóór de bevalling. "Dit is voor ons echt de perfecte balans. Ik begin vroeg, maar ben ook vroeg klaar."

"Het was de bedoeling dat mijn man een dag minder zou gaan werken, dus vier in plaats van vijf. Dat bleek financieel toch best lastig, daarom is hij teruggegaan naar vijf dagen." Joyce brengt ongeveer een derde van het inkomen in, haar man de rest.

Goed voor hem

Helaas zit de man van Joyce momenteel thuis met een burn-out. "Aan de ene kant is dat niet leuk, anderzijds maakt hij nu wel alles mee van zijn eerste jaar. Dat is heel dubbel ja."

Op de dagen dat Joyce werkt, is Ayden bij oma of bij de kinderopvang. "Niet omdat het moet. Hij blijft enig kind, dus we vinden dit goed voor hem." Op zaterdag werkt ze ook altijd. Ayden is dan eerst thuis bij haar vader en later bij een goede vriendin.

Goede ontwikkelingen

Natuurlijk moet de zorg voor het gezin ook doorgaan, vertelt De Jong. "Maar daar ligt ook een kans bij de vaders. Als vrouwen meer werken en ook meer gaan verdienen en dus belangrijker worden voor het gezinsinkomen, maakt dat het gesprek aan de keukentafel ook makkelijker."

De keuze dat de andere partner meer voor het gezin gaat zorgen en daar in zijn werk rekening mee houdt, wordt daardoor vergemakkelijkt, denkt De Jong. Hij ziet al veel goede ontwikkelingen bij vaders. 

"Steeds meer vaders hebben een papadag of werken vier dagen. Je ziet dat het vaderschapsverlof is uitgebreid. Vaders maken daar steeds meer gebruik van. Minder werken als man is niet iets waar je je voor hoeft te schamen, het is geaccepteerd."

Emily, haar vriend en zoontje.© Eigen foto
Emily, haar vriend en zoontje.

Beiden een dag thuis: Emily neemt ouderschapsverlof op

Na haar reguliere zwangerschapsverlof ging Emily weer aan het werk als studieadviseur. Voor 40 uur per week, al neemt ze nu wekelijks acht uur ouderschapsverlof op. Dat was een bewuste keuze. "Dit was contractueel handiger, je hebt toch recht op dat verlof. Ik kan het later altijd nog aanpassen."

Twee dagen per week gaat haar zoontje van zeven maanden naar de opvang, een dag naar haar schoonouders. Haar vriend is 36 uur blijven werken, maar doet dat nu een halve dag thuis en werkt dan tussen de slaapjes door.

Mooi beeld

"Dit is ook de verdeling die we voor ogen hadden", zegt Emily. "Niet alleen om economische redenen, maar ook omdat we beiden een leuker mens zijn als we werken. Dat we beiden nu een dag thuis zijn, is voor ons een mooi beeld."

Qua inkomensverdeling zitten ze 'bijna fifty-fifty', denkt Emily. "Het verschil is in ieder geval niet dusdanig groot dat mijn salaris verwaarloosbaar is."

Groot voorbeeld

We zijn er nog niet, vervolgt onderzoeker De Jong. "Er is ook nog een lange weg te gaan. De aloude stereotypen zijn hardnekkig." 

En een verandering van de beeldvorming is lastig. "Ouders kunnen daarin een heel belangrijke rol spelen. Zij zijn rolmodel; voor kinderen is het gedrag en keuzes van hun ouders heel erg belangrijk. Ouders dienen als groot voorbeeld voor de kinderen."

Brigiet met haar zoontje Lloyd.© Eigen foto
Brigiet met haar zoontje Lloyd.

Bewust minder werken: Brigiet vond het een makkelijke keuze

Al voordat ze zwanger werd, hadden Brigiet en haar vriend het erover: gaan we minder werken als er een kleine komt? Hoeveel minder dan? Voor haar vriend bleek dat niet te combineren met zijn werk als leidinggevende en de opleiding die hij momenteel doet. 

Voor Brigiet lag dat anders. "Ik vind mijn werk als kapster ook heel leuk", zegt ze. "Maar ik heb altijd gezegd: als ik een kind krijg, wil ik minder gaan werken. Lloyd gaat drie dagen per week naar mijn moeder, als ik aan het werk ben. Om de zaterdag ben ik ook aan het werk, dan is hij thuis bij papa."

Vaste lasten

Haar moeder woont twee straten bij hen vandaan. Zelf werkt Brigiet in het dorp waar ze woont en kan ze dan ook tussen de middag thuis zijn met eten. "Ik ben wel pas om zes uur vrij, maar mijn vriend om half vijf al. Die heeft dan ook een paar uurtjes met 'm."

Als kapster verdien je een appel en een ei, zegt Brigiet. "Mijn vriend is hoofdverdiener. Hij brengt twee derde tot driekwart van onze inkomsten in. De vaste lasten voornamelijk, ik doe de extra's. Mede daarom was het ook een makkelijke keuze."

Lees meer over
CBSBevallingArbeidsmarktArbeidsparticipatieNederland