Ka-ching

Nog miljoenen guldenbiljetten in omloop: 'Ik bewaar mijn briefje uit 1949 lekker'

Door EditieNL··Aangepast:
© Editie NLNog miljoenen guldenbiljetten in omloop: 'Ik bewaar mijn briefje uit 1949 lekker'
RTL

Kent u ze nog? Het tientje, de snip, de meier en het geeltje? Volgens De Nederlandsche Bank zijn deze nog lang niet uitgestorven. Nog dagelijks brengen mensen hun oude briefjes langs om ze in te wisselen. Afgelopen jaar werden nog zo’n 97 duizend briefjes ingeleverd, die samen omgerekend een waarde hebben van 4 miljoen euro.

De Nederlandsche Bank (DNB) schat dat er op dit moment nog 25 miljoen oude biljetten onder matrassen, achter plinten of in verzwaarde kluizen verstopt zitten. Of gewoon in een potje, zoals Joran van Heerde doet. "Ik heb geen stapels meer liggen hoor. Ik heb onder meer een briefje van vijf gulden en een briefje van 2,5 gulden. Die van 2,5 gulden komt uit 1949, die is ouder dan dat ik ben. Die vind ik wel heel bijzonder", zegt Van Heerde tegen Editie NL.

Waardevolle nummertjes

Johan de Ruijter van het Geldwisselkantoor krijgt nog 'heel veel aanbod' van oude biljetten. Dat zijn vooral de meer recente biljetten, maar heel soms zit er ook een oude tussen, met veel verzamelwaarde tussen. "Bovendien geldt: hoe beter de kwaliteit van het biljet, hoe meer ze opbrengen. Daarnaast zit er in elk biljet variatie. Het ene nummertje levert weer meer op dan het ander", zegt De Ruijter tegen Editie NL.

Het 2,5 gulden-biljet uit 1949© Joran van Heerde
Het 2,5 gulden-biljet uit 1949

De oude guldenbiljetten kunnen nog tot 2032 worden ingeleverd. Daarna zijn ze niets meer waard. De guldenmunten en kwartjes zijn dat nu al niet meer, die konden tot 2006 worden ingeleverd. Verzamelaar Van Heerde denkt er niet aan om zijn briefjes om te wisselen. "Daarvoor hebben ze voor mij te veel waarde. Mijn oma stuurde vroeger altijd een envelopje met daarin 2,5 gulden naar mijn moeder als ze jarig was. Zo’n briefje heb ik nu nog. Dat is toch mooi?"

Verlangen naar vroeger

Hoewel Van Heerde niet bewust oude biljetten is gaan sparen, geeft hij wel toe dat hij houdt van oude dingen. "De reden dat ik ze nog heb, heeft te maken met een verlangen naar vroeger. Een soort nostalgie naar de dingen die er niet meer zijn. Het idee dat je vroeger voor 25 gulden heel veel boodschappen kon doen, en nu voor 25 euro heb je bijna niets meer. Dat idee alleen al, vind ik mooi."

© Facebook Monique Vrijbloed

Volgens De Ruijter van het Geldwisselkantoor kan een zeer oud biljet nog best wel wat opleveren voor een verzamelaar als Van Heerde. “Bijvoorbeeld 1000 gulden uit 1994 levert veel meer op dan de nominale waarde.”

Toch is Van Heerde niet overtuigd. "Ik heb zo'n bijzonder briefje. Als het me echt duizenden euro's gaat opleveren, dan zou ik er misschien over nadenken om het in te wisselen. Zo niet, dan bewaar ik het lekker. Ik vind het veel te leuk."

Waarde van oude guldens

10 gulden = 4,54 euro

25 gulden = 11,34 euro

50 gulden = 22.69 euro

Bron: De Nederlandsche Bank

© Facebook Astrid Meister
Lees meer over
DNBGeldValutaEditie NL Link in bioAmsterdam