35.000 euro

Basisscholen krijgen geld voor werkdrukverlichting eerder

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPBasisscholen krijgen geld voor werkdrukverlichting eerder
RTL

Basisscholen krijgen al volgend schooljaar meer geld om de werkdruk te verlagen. Met dit geld kunnen ze extra mensen aannemen om leraren te ontlasten. Bijvoorbeeld extra juffen en meesters voor gym of handvaardigheid. Of extra onderwijsassistenten. Dat schrijft minister Slob aan de Tweede Kamer.

Dit schooljaar kregen de scholen al 237 miljoen euro van het ministerie om de werkdruk te verlagen. In het regeerakkoord was al afgesproken dat meer geld beschikbaar zou komen. En dat komt nu eerder, om de scholen nu al te ontlasten. In het totaal gaat het bedrag komend schooljaar omhoog naar 333 miljoen euro.

35.000 euro

Als je het omrekent per school dan kregen zij er dit jaar gemiddeld 35.000 euro extra bij. Daar komt komend schooljaar 15.000 euro bij. Het is afgesproken in de voorjaarsnota maar minister Slob wil het nu al vertellen aan de scholen zodat ze plannen kunnen maken over waaraan ze het willen uitgeven.

Onderwijs gaat plat: nationale staking op 15 maart
Lees ook

Onderwijs gaat plat: nationale staking op 15 maart

In het regeerakkoord is afgesproken dat het extra geld voor werkdrukverlichting oploopt tot 430 miljoen euro in het schooljaar. 2021/2022.

Meningen verdeeld

D66 Tweede Kamerlid Paul van Meenen is blij. "Dit laat zien waarom D66 in dit kabinet zit. Wij knokken voor elke onderwijseuro. Leraren moeten nu echt gaan merken dat ze minder werkdruk hebben, zodat ze nog beter les kunnen geven aan leerlingen. Investeren in onderwijs, is investeren in de toekomst."

Maar niet iedereen is zo enthousiast. Bijvoorbeeld Lisa Westerveld van GroenLinks: "De schijn is gewekt dat er extra geld is voor verlaging van de werkdruk, maar dat is natuurlijk niet zo. Ze halen alleen het geld dat ze al beloofd hebben naar voren. Het is natuurlijk fijn voor de scholen dat ze dat geld nu krijgen, maar het lost het probleem structureel niet op."

'Geen extra geld, maar boekhoudkundige truc'

Westerveld hoopt dat de aangekondigde staking over anderhalve week wel gewoon doorgaat. De woordvoerder van de Aob, de onderwijsvakbond, laat weten dat dit inderdaad het geval is. "Dit geld was er al, alleen er wordt nu mee geschoven."

Het is dus geen extra geld, maar een boekhoudkundige truc, zegt de woordvoerder. "Maar we zijn blij dat de minister nu toegeeft dat er wat moet gebeuren. Het zal ons er in ieder geval niet van weerhouden volgende week vrijdag op het Malieveld te gaan staan voor de grote onderwijsstaking. Want het grote probleem is de klassen die naar huis gestuurd worden omdat er eenvoudigweg geen leraren meer zijn."

Lees meer over
BasisonderwijsNederland