De moeilijkst te vervullen vacature: supermarktmanager
De arbeidsmarkt is krap en het juiste personeel vinden is lastiger. Maar verrassend genoeg zijn het geen banen in de zorg of ict waarvoor vacatures het langst openstaan.
Uit een analyse van vacaturesite Indeed blijkt dat de baan van supermarktmanager het moeilijkst te vervullen is. Twee derde van deze vacatures stond afgelopen jaar langer dan twee maanden open.
Dat beeld is terug te zien bij de grote supermarkten. Albert Heijn heeft momenteel 16 vacatures voor (assistent) supermarktmanagers open staan, Jumbo 24.
Top 10
Ook vulploegmedewerkers, BI-consultants en brandwachten zijn moeilijk te vinden, aldus de vacaturesite.
Waarom zijn er dan zo lastig goede mensen te vinden voor deze banen? Het gaat om specialistische functies, reageert Sander Poos, directeur Benelux bij Indeed.
Neem het voorbeeld van de brandwacht, die moet checken of veiligheidsvoorschriften worden opgevolgd op plekken waar bijvoorbeeld met gevaarlijke stoffen wordt gewerkt. Daarvoor heb je heel specifieke diploma's en certificaten nodig, moet je fit zijn om te kunnen ingrijpen en niet angstig zijn aangelegd. "De specifieke functie-eisen zorgen ervoor dat het aantal mogelijke kandidaten klein is."
Zelf mensen opleiden
Albert Heijn erkent dat de nummer 1 in de lijst, de supermarktmanager, lastig te vinden is. De supermarktketen zoekt daarom vooral binnen het bedrijf naar managers. "Wij leiden zelf onze mensen op, op onze kosten", vertelt een woordvoerder. Dat is een duale constructie: vier dagen in de week werken, een dag les.
De woordvoerder noemt de functie 'een verantwoordelijke baan' en denkt dat het imago van de baan niet helemaal overeenkomt met de werkelijkheid. "Je moet een slimme doener zijn en je hebt te maken met veel geld, veel klanten, veel medewerkers en de supermarktmanager heeft bij ons ook een verantwoordelijkheid in de buurt."
Ander profiel zoeken
Wat kunnen bedrijven verder doen om aan die moeilijk te vinden mensen te komen? Indeed heeft wel tips. Poos: "Je moet zorgen dat je vindbaar bent waar kandidaten zoeken, en niet waar jij altijd adverteert. Dat klinkt logisch, maar gebeurt nog lang niet altijd zo."
Daarnaast raadt hij aan om breder te kijken naar profielen. "Niet de profielen zoeken die je al jaren zoekt, met dezelfde eisen en dezelfde opleidingsachtergronden. Kijk eens anders: wat hebben we nu daadwerkelijk nodig en zijn er geen andere profielen die net zo geschikt zijn? Daardoor kun je in één keer in een andere vijver gaan vissen en worden je kansen groter."
Kandidaten verleiden
Tot slot adviseert hij bedrijven om hun employer branding aan te pakken. "Dat is voor veel bedrijven nog nieuw terrein. Je moet kandidaten verleiden om ze te werven", legt Poos uit.
"Je ziet dat mensen vooraf informeren naar organisaties, ze kijken bijvoorbeeld hoe anderen erover denken, via reviews. In een kleiner wordende vijver gaan kandidaten toch kijken naar waar de beste werkgever zit, waar ze het meest kunnen verdienen en wat hen het meest aantrekt."