Carrière

De baas zijn in deeltijd: het kan en deze vrouwen doen het ook

Door Claartje Vogel··Aangepast:
© Eigen beeldDe baas zijn in deeltijd: het kan en deze vrouwen doen het ook
RTL

Veel vrouwen werken parttime en dat wordt vaak genoemd als reden waarom zij minder vaak een leidinggevende rol hebben. Toch bewijzen steeds meer vrouwen dat leidinggeven in deeltijd een optie is.

Omdat vrouwen veel vaker dan mannen in deeltijd werken, hebben ze ook veel minder vaak een leidinggevende functie, schreef het SCP eerder deze week. Veel bedrijven zouden nu eenmaal alleen fulltime managers willen.

Carrière onderbreken

Toch is deeltijd leidinggeven steeds vaker een optie, blijkt uit rondvraag van RTL Z. "Vooral jonge vrouwen met een managementpositie krijgen het vaker voor elkaar om minder uren te werken", zegt Truus de Rooij van stichting Topvrouw van het jaar. "Ik hoor het vooral van dertigers. Zij gaan 32 uur werken en kunnen op die manier meer bij hun gezin zijn, zonder hun carrière te onderbreken."

'Het kan ook allebei'

Dat doet bijvoorbeeld Susanne Bach, manager Corporate Venturing bij netwerkbedrijf Alliander. Zij heeft een zoon van 3 jaar en is momenteel 27 weken zwanger van haar tweede kindje. "Ik vind dat je parttime werken prima kunt combineren met het ouderschap", zegt zij.

Ze heeft een leidinggevende functie en sinds haar zoon is geboren, werkt ze vier dagen in plaats van vijf. "Dat kan prima, het gaat vooral om flexibiliteit vanuit beide kanten, zowel privé als zakelijk", vertelt ze. "Ik vind het jammer dat veel mensen denken dat je moet kiezen: carrière maken of moeder zijn. Maar het kan ook allebei."

Thuis voor het eten

Toen Bach haar baas vertelde dat ze een dag minder wilde werken, was dat geen probleem. "Het was amper onderwerp van gesprek. Dat is het voordeel van een hogere positie. Het gaat om verantwoordelijkheid, niet om aanwezigheid. Het gaat om mijn resultaten, niet om de uren die ik op kantoor ben."

Ze heeft de afgelopen drie jaar nog nooit echt moeite gehad om werk en gezin te combineren, zegt ze. "Je moet prioriteiten stellen. Ik vind het bijvoorbeeld heel belangrijk om samen te eten 's avonds. Dus ik zorg dat ik om zes uur thuis ben. Maar als ik het druk heb, betekent dat soms ook dat ik later op de avond mijn laptop weer open klap."

Vier dagen als minimum

Vier dagen werken is voor haar wel het minimum. "In drie dagen zou ik het niet redden", zegt ze. "Maar zolang de kinderen thuis zijn, wil ik een dag bij hen thuis zijn. Het is ook goed voor de balans, een vrije dag geeft ook wat ruimte voor reflectie."

Dat merkt ook Tamara Hilhorst, marketingmanager bij IT-bedrijf Telindus. Zij werkt nu acht jaar parttime. "Toen mijn eerste kind werd geboren, ben ik drieënhalve dag gaan werken", vertelt ze. "Maar dat was wel echt een uitdaging. Ik liep achter de feiten aan op het werk. En het voelde ook niet eerlijk naar mijn gezin: omdat ik te weinig tijd had op kantoor, was ik ieder vrij uurtje thuis toch aan het werk."

In een leidinggevende functie is 32 uur het minimum, vindt Hilhorst. Vier dagen werken bevalt haar erg goed. "Ik heb ook een creatieve functie. Ik merk dat goede ideeën vaak komen als ik even afstand neem van mijn werk. Zo'n vrije dag helpt daarbij."

Woensdag naast het voetbalveld

Ook zij benadrukt dat het belangrijk is om flexibel te zijn. "Het is geven en nemen. Vrijdag is mijn vaste vrije dag, maar als ik woensdag graag bij een voetbalwedstrijd van mijn zoon wil zijn, dan kan dat. Dat betekent dan wel dat ik in het weekend nog even aan het werk ga."

In de praktijk werkt ze sowieso wel meer dan de 32 uur die in haar contract staan, geeft ze toe. "Maar ik denk dat dit geldt voor meer mensen die enthousiast zijn over hun baan."

Drie dagen als duo

Dat ook drie dagen leidinggeven een optie is, bewijzen Irene van Munster en Ninke Lansink Rotgerink. Van Munster kreeg haar eerste leidinggevende rol 20 jaar geleden, toen ze zwanger was van haar eerste kind.

"Ik werkte fulltime en dat ging best goed, maar toen ik zwanger was van nummer twee wilde ik echt minder gaan werken", vertelt ze. "Ik wilde mijn leidinggevende functie niet opgeven, maar had ook het idee dat leidinggeven in drie dagen geen optie was."

Stap terug

Ze ging praten met Ninke Lansink Rotgerink, een collega met wie ze goed kon opschieten. Een paar jaar geleden was zij nog manager, maar ze had die baan opgegeven toen ze parttime ging werken. Ook zij dacht dat leidinggeven in drie dagen geen optie was, maar eigenlijk wilde ze dolgraag weer een baan als manager.

"Samen opperden we het idee van een duobaan", vertelt Van Munster. "We werkten bij het ministerie van Sociale Zaken en dat keurde ons plan goed. De duobaan was een pilot, maar het ging zo goed dat we nu al 20 jaar op deze manier werken."

'We zijn één directeur'

Van Munster en Lansink Rotgerink werken allebei drie dagen. Ze zien elkaar alleen op maandag. "Dan komen we bijvoorbeeld ook samen met het managementteam", vertelt Van Munster. "We verdelen verder de portefeuilles, inhoudelijke dossiers en de mensen. Maar we zeggen wel: we zijn één directeur. Als ik er niet ben en er speelt iets op mijn dossier, dan kan Ninke dat ook oppakken."

Als je wilt leidinggeven met z'n tweeën is het heel belangrijk dat je op één lijn zit, vertelt ze. "Als je het maar eens bent over de koers, dan is de dagelijkse praktijk geen probleem. Bij ons gaat dat al jaren goed, onze visie komt heel erg overeen. En daarbij moet je altijd zorgen voor een goede overdracht, zodat de ander weet welke belangrijke dingen er spelen."

Eén brief met twee cv's

Het duo heeft inmiddels al vijf verschillende banen gehad binnen de Rijksoverheid. Op dit moment zijn ze directeur Vastgoedbeheer bij het Rijksvastgoedbedrijf en geven ze leiding aan zo'n 1200 ambtenaren. "Als we solliciteren, sturen we altijd één brief met twee cv's", vertelt Van Munster. "En dan gaan we samen op gesprek, veel fijner dan alleen."

Tot nu toe hebben ze alleen bij de overheid gewerkt, maar Van Munster denkt dat zo'n duobaan ook prima in het bedrijfsleven zou kunnen werken. "Het is eigenlijk heel effectief, voor onszelf en de organisatie. Het zorgt voor een goede werk-privébalans en de organisatie heeft twee directeuren die heel hard werken en elkaar aanvullen."

Lees meer over
Beter werkenWerkgelegenheidVrouwenemancipatieCarrièreZ link in bio