2 maanden verlof

Twee maanden betaald ouderschapsverlof: 'Zo waardevol, je gunt dat iedereen'

Door RTL Nieuws / Agnes de Goede··Aangepast:
Twee maanden betaald ouderschapsverlof: 'Zo waardevol, je gunt dat iedereen'
RTL

Het kabinet gaat twee maanden betaald ouderschapsverlof invoeren. In de gemeente Den Haag kennen ze al zoiets: ambtenaren kunnen zesenhalve week ouderschapsverlof doorbetaald krijgen. "Zo waardevol. Heel goed dat dit landelijk ingevoerd gaat worden."

Nu is het nog zo dat ouders maximaal een half jaar onbetaald verlof kunnen opnemen voor kinderen tot acht jaar. Eén op de tien vaders doet dat ook, blijkt uit cijfers van het CBS. Een even grote groep wil dat wel, maar neemt toch geen verlof op.

Een richtlijn die gisteren is aangenomen door het Europees Parlement bepaalt dat ouders ten minste twee maanden betaald verlof moeten krijgen. Landen hebben drie jaar de tijd om dit te regelen.

Primeur gemeente Den Haag

De gemeente Den Haag heeft zelf vorig jaar al zesenhalve week betaald ouderschapsverlof ingevoerd. Initiatiefnemer is D66-fractievoorzitter Hanneke van der Werf. "We willen hiermee bereiken dat meer vaders betrokken zijn bij de opvoeding van hun kind", zegt ze. 

"Het is vanzelfsprekend dat de partner ook betrokken is, maar door deze regeling wordt de keuze ook een stuk makkelijker om die ook daadwerkelijk te maken. Zo haal je de ongelijkheid weg. Een vader en moeder zijn allebei belangrijk."

D66-fractievoorzitter Hanneke van der Werf
D66-fractievoorzitter Hanneke van der Werf

Life changing event

Ambtenaar Peter Stokman, programma- en accountmanager, was één van de eerste ambtenaren die er gebruik van maakten. "Vorig jaar is ons zoontje Arthur geboren. Omdat de mogelijkheid er bij onze gemeente is, heb ik ervoor gekozen vier weken betaald ouderschapsverlof op te nemen." 

Hij zou het zo weer doen. "Het is heel bijzonder om bij de eerste weken van je kind te zijn, toch een 'life changing event'. Dat we deze periode met elkaar hebben kunnen beleven, vind ik erg waardevol."

Verlof rond de geboorte van het kind

  • Als aanstaande moeder heb je recht op 16 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof.
  • Als partner heb je na de geboorte van het kind recht op vijf dagen volledig betaald verlof. Vanaf juli 2020 komen daar nog eens vijf weken bij tegen 70 procent van het salaris.
  • Ouderschapsverlof kan opgenomen worden voor kinderen tot 8 jaar. Maximaal een halfjaar, onbetaald.
  • Sommige werkgevers betalen wel het loon (gedeeltelijk) door. Dit hangt af van de cao of van aanvullende arbeidsvoorwaarden. 
  • 140.000 moeders maakten in 2017 gebruik van ouderschapsverlof.
  • 70.000 vaders maakten er gebruik van. Dat is 11 procent van de vaders.

Wie betaalt?

De Haagse D66-fractie is blij dat straks voor heel Nederland twee maanden betaald ouderschapsverlof ingevoerd gaat worden. Hoe dat geregeld gaat worden en wie dat gaat betalen, daar moet minister Wouter Koolmees nog naar kijken. De rekening kan op het bordje van de werkgever komen, of de overheid kan de kosten voor haar rekening nemen. Een combinatie is ook mogelijk.

Minister Koolmees laat  daar vandaag nog niets over los: "Ik ben het nog aan het uitwerken", zegt hij.  Werkgevers waarschuwen dat de rekening niet op hun bordje moet worden gelegd.

Aanslag op schatkist

"Het zal nog een flinke discussie worden wie dit gaat betalen", zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachers. "Het kabinet wil de lasten op arbeid juist verlagen, dus dan ligt het niet voor de hand om werkgevers weer op te zadelen met nieuwe kosten. Maar als we het met zijn allen betalen, is het een flinke aanslag op de schatkist."

Toekomstige ouders moeten zich dus nog niet rijk rekenen, zegt Schreinemachers. "Het zal nog wel even duren voordat het betaalde ouderschapsverlof een feit is. Er is ook nog wel even tijd: we mogen er drie jaar over doen om de maatregel in te voeren."

Korte nachten

Vader Peter Stokman gunt het in ieder geval alle andere vaders. "Die eerste periode van zo'n geboorte hakt erin. Korte nachten, wennen aan het nieuwe leven, veel emoties; dan is het heel waardevol dat je als vader thuis kunt zijn."

Hij geeft toe: "Als mijn werkgever deze maatregel niet mogelijk had gemaakt, had ik niet vier weken vrij genomen. Nu kon dat wel. Als ik weer voor die keuze zou staan, zou ik er zo weer gebruik van maken."

Lees meer over
Wouter KoolmeesOuderschapVaderschapsverlofGezinGemeente Den Haag