'Dit moet anders'

Na twee jaar subsidiebaan weer kwijt: 'Hoe schrijnend is dat?'

Door RTL Nieuws / Roel Schreinemachers··Aangepast:
Na twee jaar subsidiebaan weer kwijt: 'Hoe schrijnend is dat?'
RTL

Mensen met een participatiebaan staan na twee jaar vaak weer op straat omdat werkgevers geen reguliere baan voor hen hebben. "Dat moet anders", zegt Kitty Jong van vakbond FNV. "Wij vinden dat er echt duurzaam werk moet komen voor mensen met een arbeidsbeperking. Echt belangrijk voor deze kwetsbare mensen."

Tot een paar jaar geleden waren er de sociale werkplaatsen voor mensen met een arbeidsbeperking. Sinds 2015 is de bedoeling dat deze mensen aan de slag gaan bij een gewoon bedrijf of bij de overheid in een zogenaamde participatiebaan. Werkgevers krijgen subsidie als ze zo iemand in dienst nemen.

Houdt op 

Na twee jaar moeten werkgevers iemand met een participatiebaan een vast contract geven. Maar dat doen ze volgens de FNV vaak niet.

De participatiebaan houdt dan na 23 maanden op. "Het komt in het hele land voor," zegt Kitty Jong van de FNV. "Wij strijden er al jaren voor dat mensen ook in vaste dienst worden genomen."

Ron Jong kreeg te horen dat een vaste baan er niet in zit.
Ron Jong kreeg te horen dat een vaste baan er niet in zit.

Bussen onderhouden

Ron Jong heeft een lichte verstandelijke beperking en kon twee jaar geleden aan de slag in de werkplaats van het GVB in Amsterdam Noord waar de bussen worden onderhouden. De eerste twee maanden werkte hij op proef, daarna 23 maanden op basis van tijdelijke contracten.

Onlangs kreeg hij te horen dat een vaste baan er niet in zit voor hem en dat het dus ophoudt voor hem bij het GVB. "Ik kreeg te horen: we hebben je niet nodig. Mijn gevoel was: shit, vervelend."

Geliefd bij de collega's

Ron is geliefd bij zijn collega's. Sommigen waren zelfs in tranen toen ze horen dat hij weg moest. Ze verzamelden handtekeningen om te proberen de directie op andere gedachten te brengen. Maar het mocht niet baten.

"Waarom kon voor Ron geen uitzondering worden gemaakt", vraagt een collega zich af. Dat gaat niet, zegt HR-manager Peter Buisman. "Je moet een minimumniveau hebben om hier aan de slag te gaan. In het geval van Ron was het moeilijk om hem in een reguliere functie te laten instromen."

De participatiebaan is bedoeld om werkervaring op te doen om uiteindelijk door te stromen naar een normale baan, zegt Buisman. "Je ziet dat het bij een aantal lukt en bij een aantal niet. Dan is het tijdelijke karakter ook echt een tijdelijk karakter."

Bovendien zijn er meer mensen binnen het GVB die ander werk zoeken, iemand met een participatiebaan kan dan niet zomaar voorrang krijgen.

Schrijnend

SP-kamerlid Jasper van Dijk vindt het belachelijk dat mensen als Ron geen vaste baan krijgen. Het bewijst volgend hem dat de Participatiewet is mislukt.

Ook CDA-Kamerlid René Peters vindt dat het anders moet. "Dat je ondanks je beperking lekker aan het werk bent en dan het deksel op de neus krijgt, ook nog buiten je schuld. Hoe schrijnend is dat?" Peters wil kijken of het risico om mensen in dienst te nemen kleiner kan worden gemaakt.

Jasper van Dijk© ANP
Jasper van Dijk

Durven het niet aan

"Helaas durven veel werkgevers het niet aan en ze stoppen ermee als er verplichtingen komen," zegt GroenLinks-Kamerlid Renkema. 

VVD-Kamerlid Nijkerken-De Haan wijst erop dat er een aantal veranderingen aankomen die de drempel voor werkgever moeten verlagen. Zo kunnen werkgevers vanaf volgend jaar structureel een tegemoetkoming krijgen als ze iemand met een beperking in dienst nemen, het zogenoemde loonkostenvoordeel.

Dat moet aarzelende werkgevers een zetje geven, want ook Nijkerken-De Haan noemt het 'treurig' dat nu mensen na een tijdje hun baan weer verliezen.

Participatiebaan

  • Tot een paar jaar geleden waren er de sociale werkplaatsen voor mensen met een arbeidsbeperking.
  • Sinds 2015 is de bedoeling dat deze mensen aan de slag gaan bij een gewoon bedrijf over de overheid in een zogenaamde participatiebaan. 
  • Werkgevers kunnen iemand eerst twee maanden op proef laten werken met behoud van uitkering.
  • En krijgen subsidie als ze diegene daarna in dienst nemen.
  • Na twee jaar moeten ze zo iemand wel een vast contract geven.
  • Dat doen werkgevers vaak niet en houdt de participatiebaan na 23 maanden op.
Lees meer over
ArbeidsparticipatieWerkgelegenheid