Carrière

Een baan in een dag: fiscus werft mensen met superkorte procedure

Door Michaël Niewold··Aangepast:
© ANPEen baan in een dag: fiscus werft mensen met superkorte procedure
RTL

Er gaat ook wel eens iets goed bij de Belastingdienst. Ondanks de krappe arbeidsmarkt slaagt de fiscus erin om een indrukwekkend aantal nieuwe collega’s te werven. De belangrijkste truc: een sollicitatieprocedure die niet langer dan een dag duurt.

De fiscus heeft veel nieuwe krachten nodig, onder meer vanwege de brexit. Daarnaast speelt dat de organisatie een ander soort arbeidskrachten nodig heeft vanwege de veranderende manier van belasting innen bij de fiscus.

Oudere werknemers werden de afgelopen jaren gestimuleerd om te vertrekken, met afscheidspremies die zo gunstig waren dat er veel meer werknemers afzwaaiden dan vooraf de bedoeling was.

Regeling fiscus feest voor douane en FIOD: 100.000 euro vertrekpremie
Lees ook

Regeling fiscus feest voor douane en FIOD: 100.000 euro vertrekpremie

Verdubbeling voor afdeling werving

Om hun vertrek en de vraag naar nieuwe dataspecialisten op te vangen, moeten er 4200 fte worden gevonden in de periode 2018-2019. Vorig jaar nam de fiscus 1500 fte aan, en ook in het eerste kwartaal van dit jaar ligt de fiscus op schema, meldt de dienst in de halfjaarrapportage

Daar wordt ook fors op ingezet: het aantal mensen dat zich bezighoudt met werving, is ruimschoots verdubbeld: van 31 naar 76 fte. Omdat de reorganisatie van de dienst te langzaam ging, besloot staatssecretaris Menno Snel (Financiën, D66) in april vorig jaar 100 miljoen extra uit te trekken voor de periode 1019 tot en met 2022. Dat geld is overigens niet alleen bedoeld voor de werving, maar ook voor de inhuur van de extra mensen zelf. 

Heel Nederland zoekt

"Eerlijk is eerlijk, bij ict- en data-analisten moeten we er wel echt hard aan trekken, want daar is heel Nederland naar op zoek", vertelt Petra Huijser, woordvoerder van het ministerie van Financiën. 

Om deze gewilde krachten toch te verleiden om ambtenaar te worden, maakt de fiscus veel werk van 'zichtbaarheid op de arbeidsmarkt'.

Met activiteiten zoals summercourses, kenniscafés en een speciale reclamecampagne onder de naam #zakendoen probeert de dienst accountants, fiscalisten, ict'ers en data-analisten te verleiden om ambtenaar te worden. Dat zijn de vier beroepen die erg gewild zijn.

De dienst overweegt ook om werknemers die met succes een nieuwe collega aandragen, te belonen. Er wordt geëxperimenteerd bij vacatures voor ict'ers. In de pilot krijgt de tipgever 125 euro bij succes.

In een dag een baan

Een belangrijke factor in de succesvolle werving van de fiscus is hoe snel er gehandeld wordt, vertelt Huijser. "We hebben de selectieboulevard: in een dag wordt daarin het hele proces doorlopen. Aan het eind van zo'n dag heb je een aanbod voor een baan, of een onderbouwde afwijzing."

Een normale sollicitatieprocedure duurt vaak weken, vanaf de eerste sollicitatiebrief via een of twee gesprekken naar de uitslag. "Bij ons hoor je binnen twee weken na je brief of je geschikt bent. Dan krijg je een uitnodiging voor de selectieboulevard, waarbij je kunt kiezen uit data. Die duren een dag, of soms een halve", legt Huijser uit.

Twee gesprekken

Op zo'n dag voert de sollicitant twee gesprekken, tussendoor is er tijd om met mogelijke toekomstige collega's te praten over de werkzaamheden. "Daar kun je vrijuit praten, ze zijn niet betrokken bij de selectieprocedure. Dat vinden we belangrijk: ze moeten wel passen", aldus Huijser. Dat er twee gesprekken zijn, heeft als voordeel dat je, als in je eerste gesprek een slechte beurt maakt, je toch een tweede kans krijgt.

Door de procedure zo kort te houden, hoopt de fiscus te voorkomen dat kandidaten tijdens het proces een andere baan aannemen. Of de dienst kandidaten meer biedt dan commerciële bedrijven, weet Huijser niet. "We betalen altijd volgens de cao. Maar het aantal mensen dat voor ons kiest, doet vermoeden dat zij ervaren dat we competitief zijn in de markt", zegt Huijser erover.

Secundaire arbeidsvoorwaarden

Dat de Belastingdienst als fijne werkgever wordt gezien, komt volgens de woordvoerder ook vanwege de secundaire arbeidsvoorwaarden. "Er zijn kantoren waar je als fiscalist 60 uur moet werken. Dat is bij ons niet zo." Bij de fiscus is een werkweek standaard 36 uur, maar veertig uur is mogelijk. Wie dat doet, krijgt eens in de twee weken een extra vrije dag of extra vakantiedagen.

"Maar, en dit klinkt misschien idealistisch, we horen ook dat mensen het leuk vinden om voor het algemeen belang, voor Nederland, te werken", voegt Huijser nog toe.

Jacht op talent

Een andere tactiek van de fiscus in de jacht op talent is om scholieren te verleiden om na de middelbare school een werk-leertraject van 3,5 jaar te volgen. De dienst vergoedt dan de hbo-studie én betaalt deelnemers al salaris.

Wie dit traject met succes doorloopt, krijgt meteen een vast contract. Dat geldt voor de meeste nieuwe krachten, al hangt het wel af van wat voor functie iemand krijgt. Uiteraard geldt er ook een proeftijd, die meestal een half jaar duurt.

Lees meer over
Menno SnelBelastingdienstArbeidsmarktBelasting