'Zieke hond'

Leugentje over kappersbezoek kost thuiszorgmedewerker haar baan

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© ANPLeugentje over kappersbezoek kost thuiszorgmedewerker haar baan
RTL

Een leugen over een kappersbezoekje heeft een thuiszorgmedewerkster haar baan gekost. Zorginstelling Omring in Hoorn heeft haar ontslagen, omdat zij beweerde niet te kunnen werken wegens een zieke hond. In werkelijkheid ging zij niet naar de dierenarts, maar naar de kapper.

In januari vroeg de thuiszorgmedewerkster, die al 23 jaar voor de zorginstelling werkt, of een collega een dienst van haar kon overnemen. Zij zou zelf niet kunnen werken omdat zij plotseling met haar hond naar de dierenarts moest.

Toen uitlekte dat zij in werkelijkheid naar de kapper was gegaan, besloot de zorginstelling de vrouw te ontslaan.

Vertrouwen geschaad

Volgens de Omring is het vertrouwen in de vrouw geschaad. In de thuiszorg is vertrouwen volgens de instelling van groot belang, omdat medewerkers in grote vrijheid werken. Daarom zouden de werkgever en de collega's honderd procent vertrouwen in elkaar moeten hebben.

Bovendien was de zorgverlener al eerder betrokken geweest bij incidenten. In 2016 zou zij haar uren verkeerd hebben geregistreerd, en een jaar later was zij berispt voor het gebruik van de wasmachine van een cliënt voor eigen gebruik.

Gamma ontslaat zwangere caissière na misbruik voordeelkaart
Lees ook

Gamma ontslaat zwangere caissière na misbruik voordeelkaart

'Domme actie'

De vrouw vroeg de rechter haar ontslag ongedaan te maken. Zij erkent te hebben gelogen, maar volgens haar betreft het een 'domme actie' als gevolg van privéproblemen en werkdruk, waarvoor ontslag een te zware straf zou zijn.

De kantonrechter in Alkmaar geeft Omring echter gelijk. De rechtbank omschrijft het liegen tegen collega's over haar kappersbezoek als 'kwalijk gedrag', en vindt het reden genoeg om de arbeidsovereenkomst te ontbinden.

39.000 euro ontslagvergoeding

Omring wilde de vrouw geen transitievergoeding betalen, omdat zij 'ernstig verwijtbaar' zou hebben gehandeld. Voor de rechtbank stelde de zorginstelling het 'lastig te verteren te vinden en moeilijk aan haar medewerkers uit te leggen' dat een wegens verwijtbaar gedrag ontslagen werknemer toch een ontslagvergoeding ontvangt.

Volgens de rechter is het liegen echter niet zo ernstig dat de vrouw haar recht op een reguliere ontslagvergoeding heeft verspeeld. Omdat zij al lang voor de zorginstelling werkt, ontvangt zij bijna 39.000 euro bruto.

Geld liever naar zorg

Omring is een Noord-Hollandse instelling die met ruim 3000 medewerkers ouderenzorg verleent aan ruim 12.000 zorgbehoeftigen. Volgens de instelling is het ontslag geen te zware straf. "Bij omring helpen wij elkaar, ook als het niet goed gaat. Maar als het gewenste gedrag uitblijft, nemen we onze verantwoordelijkheid."

De zorginstelling overweegt in hoger beroep te gaan tegen de ontslagvergoeding. "Dit geld besteden wij liever aan de zorg."

Lees meer over
GezondheidszorgThuiszorgOntslag