De Mount Everest beklimmen, wat kost dat?
Het is een bizarre foto. Een lange file van bergbeklimmers die allemaal de top van de Mount Everest willen bereiken. Het lijkt alsof de hoogste berg ter wereld beklimmen bijna net zo gemakkelijk is als een middagje wandelen over de Veluwe. Maar dat is zeker niet zo. Nee, geld zorgt voor drukte op de top.
Er zijn maar een paar dagen per jaar dat het weer zo perfect is, dat de top van de Mount Everest bijna voor het grijpen ligt. "Vele honderden mensen zitten rond die periode in het basiskamp. Ze wachten op de zogenoemde weather window", vertelt Katja Staartjes aan RTL Nieuws. Zij was in 1999 de eerste Nederlandse vrouw die de berg succesvol beklom.
File op de top
En dus vertrokken deze week al die mensen tegelijk naar de top. Gevolg: een levensgevaarlijke file. Inmiddels zijn er al zeven doden gevallen, door een tekort aan zuurstof of bevriezingsverschijnselen. De top ligt binnen handbereik, maar wie pech heeft staat uren stil.
In 1953 werd de top van de berg voor het eerst bereikt. Staartjes was in 1999 de 'nummer negenhonderdzoveel'. Sindsdien is de teller hard opgelopen. Alleen dit voorjaar werden er al bijna vierhonderd vergunning verkocht. Want wie de berg op wil, moet daarvoor betalen.
Tienduizenden euro's
Nepal vraagt 10.000 euro voor zo'n vergunning. Zuinig zijn ze er niet op. Nee, het is voor het arme land een gouden business. China, dat aan de andere kant van de bergtop ligt, is een stuk zuiniger met het uitdelen van vergunningen.
Met alleen een vergunning ben je er nog niet. De vliegreis, het verblijf in tenten, een tank zuurstof en de klimuitrusting kosten samen zo’n 20.000 euro. Wil je naar boven met een Westerse gids? Dan betaal je daar 30.000 euro voor.
Geld
Veel geld, 'maar ik denk wel dat steeds meer mensen geld hebben om die berg te gaan doen', verklaart Jelle Staleman de drukte. Hij is klimmer, berggids en mede-eigenaar van Mountain Network, dat reizen en expedities organiseert. "Als je geld hebt en zeer veel ervaring, dan kun je overwegen die kant op te gaan."
"Geld maakt de klim absoluut niet eenvoudiger maar wel toegankelijker door de inzet van veel 'personeel' oftewel sherpa's die de tentenkampen opbouwen en de vaste touwen aanleggen" , vertelt hij.
Bucketlistberg
Ook Robin Baks van de Nederlandse Klimvereniging (NKBV) ziet steeds meer geld richting de berg rollen. "Je betaalt 40.000 tot 60.000 dollar en dan staat alles voor je klaar. De idioterie slaat toe. Er worden zelfs tentenkampen ingericht met verwarming. Het is steeds meer een bucketlistberg."
Daar sluit Staartjes zich bij aan: "De Mount Everest is een toeristische attractie aan het worden. Of is dat eigenlijk al. De expeditie wordt nu ook aangeboden aan rijke inwoners van China en India." Maar, waarschuwt Staleman, makkelijk is het nooit. De top bereik je niet met alleen een zak geld.