Personal Finance

Energie is goedkoper, toch gaat je energierekening omhoog

·Aangepast:
© ANPEnergie is goedkoper, toch gaat je energierekening omhoog
RTL

De prijzen voor energie gaan vanwege de warme winter omlaag, stelden grote energieleveranciers als Nuon en Eneco deze week enthousiast. Maar wees voorzichtig voordat je je geld uitgeeft aan een avondje uit: de kosten voor gas en licht zelf dalen, maar de vaste leveringskosten en de energiebelastingen stijgen.

Per saldo zijn we daardoor meer kwijt, becijfert prijsvergelijker Pricewise.nl. De leveringskosten stijgen met 22 procent en ook de energiebelastingen zijn gestegen.

Een gemiddeld gezin verbruikt 3500 kWh aan elektriciteit en 1500 kubieke meter gas. Door de prijsdaling van energie zou de rekening met 82 euro (vier procent) dalen. Maar die tariefsverlaging weegt niet op tegen de stijging van belasting en vaste kosten. 

Vergeleken met een jaar eerder zijn huishoudens door stijging van de leveringskosten op jaarbasis gemiddeld juist 250 euro meer kwijt, stelt Pricewise.

Essent verhoogde de vaste lasten in januari al met 43 euro. Eneco doet dat per 1 juli met 48 euro en bij Nuon/Vattenfall ligt de stijging op 25 euro. 

Daar staat dus de daling van prijzen per kubieke meter en per kilowattuur tegenover. De grootste prijsdaling vindt plaats bij Eneco met zo'n 180 euro netto op jaarbasis voor een meerpersoonshuishouden. Daarbij geldt echter de kanttekening dat daar de variabele tarieven relatief het hoogst waren, stelt Prisewise.

Bij Nuon/Vattenfall daalt de energierekening met zo'n 65 euro. Bij Essent lagen de prijzen al op een soortgelijk niveau en zullen ze niet verder dalen.

Geen goed beeld van jaarkosten

De Kok: "Je ziet dat energieleveranciers steeds op verschillende manieren hun prijzen muteren. Het is opvallend dat Eneco en Nuon/Vattenfall ook wijzigingen doorvoeren in de vaste leveringskosten en dat Essent dit al eerder deed. Het is daarom lastiger voor consumenten om een goed beeld te krijgen van het effect van deze wijzigingen op hun jaarkosten. Daarnaast gelden de variabele tariefsverlagingen enkel voor het komende halfjaar en worden de tarieven per 1 januari 2020 opnieuw bepaald."

© ANP

Variabel tarief

Ongeveer de helft van de Nederlanders maakt gebruik van een variabel tarief en krijgt dus per 1 juli te maken met de gewijzigde energietarieven.

Consumenten die nog nooit zijn overgestapt of al enkele jaren geleden zijn overgestapt en sindsdien hun energiecontract niet meer hebben aangepast, hebben in de regel meestal een contract met variabele tarieven. Bij het aflopen van een contract met vaste tarieven, loopt het contract namelijk stilzwijgend over in een contract met variabele tarieven.

Lees meer over
EssentNuonEnergie