Kosten kinderopvang stijgen, ouders betalen de rekening
Van alle kinderdagverblijven berekent 65 procent een hoger bedrag per uur dan de 8,02 euro die de toeslag dekt. Bij de buitenschoolse opvang (bso) is dat percentage nog hoger: 87 procent rekent meer dan de vastgestelde 6,89 euro. Dat betekent dat ouders meer betalen voor de kinderopvang. Soms honderden euro's per jaar meer.
Volgens onderzoek dat de Brancheorganisatie Kinderopvang heeft laten uitvoeren, en waar het AD over bericht, is het aantal kinderdagverblijven die meer per uur rekenen, fors gestegen. Het waarschuwde vorig jaar al voor de stijgende kosten.
Reden voor die stijging is de verandering van de regels voor de kinderopvang, waardoor er onder andere meer medewerkers nodig zijn op een groep. Toeslagen zouden die hogere kosten niet overbruggen. Volgens Brancheorganisatie Kinderopvang zijn sommige ouders honderden euro’s per jaar meer kwijt.
Kostenstijging hoger dan verwacht
Eind vorig jaar zei staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken dat de kostenstijging wel mee zou vallen omdat ook de kinderopvangtoeslag omhoog zou gaan. Er werd uitgegaan van een kostenstijging van gemiddeld 4,7 procent.
Uit het onderzoek van de brancheorganisatie blijkt dat de stijging 6,9 procent is. Ouderorganisatie Boink vindt dan ook dat de toeslagtarieven omhoog moeten. Vooralsnog is het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid niet van plan de tarieven sneller te verhogen.
Het ministerie heeft dan ook andere cijfers. In de kwartaalrapportage kinderopvang (eerste kwartaal 2019) staat dat de gemiddelde uurprijs voor de dagopvang niet op 8,02 euro ligt maar 7,83 euro.
Staatssecretaris: ‘Kinderopvang is een marktsector’
Tegen het AD zegt ze: “De kinderopvang is een marktsector. Het is dus aan de kinderopvangorganisaties zelf om de tarieven vast te stellen. Als het uurtarief dat ouders betalen boven de maximum uurprijs ligt dan ontvangen ze voor dat gedeelte geen kinderopvangtoeslag.”
In de Tweede Kamer vindt vandaag het Algemeen Overleg Kinderopvang plaats. In aanloop daarnaartoe schrijft de brancheorganisatie in een brief (pdf): “Gelet op de beperkte winstmarges in de dagopvang (2,7 procent gemiddeld) kan dit betekenen dat de tarieven in 2020 en daarna door het merendeel van de aanbieders extra geïndexeerd worden om het oplopende dekkingstekort te financieren.” En daarmee wordt de kinderopvang volgend jaar dus nog duurder.