Analyse

Waarom jouw huur niet snel zal dalen door 'noodmaatregelen'

Door Sam Trompert··Aangepast:
© iStockWaarom jouw huur niet snel zal dalen door 'noodmaatregelen'
RTL

Het bevriezen van de huren, voorrang voor mensen met een middeninkomen of een 'noodknop', waarmee gemeenten huurstijgingen kunnen stoppen. Aan ideeën geen gebrek, als het gaat om het beteugelen van de huur in de grote steden. Maar de plannen zijn makkelijker op papier gezet, dan uitgevoerd. 

De grote steden in Nederland, maar ook elders in de wereld, worstelen met hun huizenmarkt. Voor de leefbaarheid is het belangrijk dat agenten, leraren en verpleegkundigen een betaalbaar huis kunnen vinden in de stad. Als dat niet kan ontstaat er een gebrek aan mensen die dit soort cruciale beroepen uitoefenen.

Gebrek aan middeldure woningen

Zij kunnen in Nederland voor een deel terecht in de sociale huursector, waar huurders met een inkomen tot zo'n 43.000 euro beschermd zijn. Daar boven ben je aangewezen op de vrije sector. 

Met name aan woningen in het middensegment is een gebrek: huizen met een huurprijs tussen de 720 euro en 1000 euro. De huren zijn zo flink gestegen dat de beschikbare huizen onbetaalbaar zijn voor mensen met een middeninkomen. 

Schaarste

Een belangrijke oorzaak daarvan is schaarste. Er zijn simpelweg te weinig huizen. Een beperkt aanbod, bij een groeiende vraag betekent maar een ding: het schaarse goed wordt duurder. 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Deze week besloot het bestuur van Berlijn om een zogenoemd huurplafond in te voeren. De komende vijf jaar mogen de huren in principe niet worden verhoogd. Dat is nodig, omdat de huren explosief zijn gestegen in de Duitse hoofdstad, volgens het stadsbestuur. In de laatste acht jaar kwam er zo'n kwart bovenop.   

'Hoog tijd' huurprijzen aan banden te leggen

Kunnen we in Nederland iets leren van het Duitse voorstel? Het is 'hoog tijd' om in Nederland de huurprijzen aan banden te leggen, meent de Woonbond. Maar zelfs de huurdersbelangenvereniging voelt weinig voor het bevriezen van de huren naar Berlijns model. In plaats daarvan pleit de bond voor een 'goed huurplafond', waarbij er een maximumhuurprijs geldt

"Een draconische maatregel als het generiek bevriezen van de huren is ondenkbaar", laat directeur Laurens van de Noort van Vastgoed Belang weten aan RTL Z. Van de Noort komt op voor de belangen van huisbazen. 

Minder interessante investeringsoptie

Een huurbevriezing beteugelt weliswaar de huurprijsstijging, maar doet niets aan het aanbod. Sterker nog, het wordt minder aantrekkelijk voor projectontwikkelaars, of investeerders, om nieuwe huizen te bouwen. Als zij minder kunnen verdienen wordt de woningmarkt een minder interessante investeringsoptie. 

Datzelfde geldt voor het noodplan van de Haagse wethouder Boudewijn Revis (VVD). Een meerderheid van de Haagse gemeenteraad schaarde zich onlangs achter een plan om mensen met een inkomen tot 57.000 euro (of 67.000 euro voor stellen) voorrang te geven op woningen in de vrije sector met een huurprijs tussen de 720 euro en 951 euro. 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

"Voorrang voor de politieagent, leraar en verpleegkundige: die hebben we keihard nodig in de stad!", motiveerde Revis zijn standpunt op Twitter

Hoe prettig die maatregel ook is voor mensen die nu eenvoudiger aan een huis komen: er komen waarschijnlijk nul woningen tussen de 720 euro en 951 euro bij door het plan. 

Zeggenschap

Met het Haagse plan verliest een huisbaas die een huis aanbiedt tot 951 euro  in de 'vrije' sector voor een deel zeggenschap over wie hij als huurder kiest. Zeggenschap die je bij een huurprijs van 952 euro of meer weer terugkrijgt.

En dan is er nog de noodknop, waar het kabinet op broedt. De regering wil dat gemeenten afspraken maken met ontwikkelaars die middenhuurwoningen bouwen. Als de huren te hard stijgen kunnen gemeenten dat met die 'noodknop' tegenhouden, maar details over het hoe en wat zijn er nog niet. 

Prijzen blijven fors

Ook hier geldt: als ontwikkelaars minder kunnen verdienen, wordt het minder interessant om huizen te bouwen, aldus de vastgoedclubs. Woningen blijven schaars en dus blijven de prijzen hoog. 

Lees meer over
WoningmarktHuurwoning