Vrij van school of werk

'Door menstruatie negen dagen per jaar minder productief'

Door EditieNL··Aangepast:
© iStock'Door menstruatie negen dagen per jaar minder productief'
RTL

Vrouwen zijn per jaar gemiddeld negen dagen minder arbeidsproductief door menstruatie. De invloed van ongesteld zijn op vrouwen en op de samenleving wordt sterk onderschat en er is nauwelijks aandacht voor. Dat schrijven onderzoekers van het Radboudumc in het online tijdschrift BMJ Open.

De onderzoekers stelden dit vast aan de hand van een online onderzoek. Meer dan 32.000 vrouwen vulden een uitgebreide vragenlijst in.

Iris gebruikt geen tampon of maandverband: 'Ik giet het bloed ook bij de planten'
Lees ook

Iris gebruikt geen tampon of maandverband: 'Ik giet het bloed ook bij de planten'

Ongeveer een op de zeven respondenten nam tijdens de menstruatie vrij van werk of school, waarbij bijna 3,5 procent beweerde dit tijdens elke of bijna elke menstruatiecyclus te doen. Het gemiddeld aantal opgenomen ziekteverlofdagen bedroeg iets meer dan één dag per jaar.

Reden verzwijgen

Van vrouwen die zich ziek meldden, zei een groot deel niet tegen de werkgever dat dit door menstruatie kwam. Slechts één op de vijf vrouwen gaf de échte reden van afwezigheid op.

Ongeveer twee op de drie respondenten gaven aan dat ze wensten dat ze de optie hadden om tijdens hun menstruatie flexibeler te kunnen werken of studeren.

Lees meer over
Menstruatie