Ambtenarenpensioen zakt door ondergrens, korten haast zeker
Het ambtenarenpensioenfonds ABP heeft zo'n slechte julimaand achter de rug, dat er voor volgend jaar al kortingen dreigen. Eerder werd nog uitgegaan dat er, als er niets verandert, pas in 2021 gekort moet worden.
Als het een na grootste pensioenfonds van Nederland er dit jaar niet op vooruit gaat, moet er in 2020 al gekort worden op de pensioenen. Dat is niet alleen een financiële strop voor gepensioneerden. Ook ambtenaren die hun oudedagvoorziening opbouwen bij ABP zien een deel van hun toekomstige pensioen in rook opgaan.
Kritische grens
ABP heeft te weinig geld in kas om in de toekomst iedereen van zijn of haar pensioen te voorzien. De regels schrijven voor dat pensioenfondsen een aantal jaar de tijd krijgen om dat probleem op te lossen. Maar er geldt wel een kritische grens.
Op het moment dat de verhouding tussen vermogen en de verplichtingen onder de 95 procent zakt, moeten de meeste pensioenfondsen actie ondernemen. Een commissie onder leiding van Jeroen Dijsselbloem kwam in juni met dit advies, dat losstaat van het pensioenakkoord dat in diezelfde periode werd gesloten.
ABP had in juli een actuele dekkingsgraad van 93,9 procent. Voor het eerst dook het fonds daarmee onder hun kritische grens van 95 procent. Als deze dekkingsgraad op 31 december nog steeds onder die grens zit, moet het pensioenfonds actie ondernemen: korten dus.
Kortingen komen pas later in het jaar
Dat betekent overigens niet dat in januari de pensioenuitkeringen al omlaag gaan. ABP moet eerst een herstelplan maken en laten goedkeuren door de Nederlandsche Bank. "In maart moeten we dat inleveren. Daar nemen ze dan een maandje of twee voor", legt woordvoerder Jos van Dijk uit.
De daadwerkelijke kortingen worden dan pas na de zomer doorgevoerd, schat ze. Al benadrukt ze dat er de komende maanden nog altijd kans bestaat op verbeteringen.
Zorg en Welzijn op het randje
Ook het grootste pensioenfonds, Zorg en Welzijn, heeft een dramatische julimaand achter de rug. Hun actuele dekkingsgraad zakte naar 94,8 procent. Maar de kritische grens voor dit pensioenfonds is 94 procent, waardoor er nog een beetje lucht is.
Toch noemt een woordvoerder van Zorg en Welzijn dit ook problematisch. Hoewel het fonds hoop houdt dat de rente en de beleggingen het de komende maanden fors beter gaan doen, is het fonds zich ervan bewust dat de kans hierop klein is.
Pensioenfondsen hebben het met name zwaar omdat de rekenrente de laatste maanden fors is gekelderd. Gezien het beleid van de Europese Centrale Bank, die juist de rente verder wil laten dalen, lijkt daar de komende tijd weinig verandering in te komen. Op de wereldwijde beurzen gaat het de laatste tijd ook al niet best.