Koophuis voor modale inkomens haast onbetaalbaar
Het is voor mensen met een modaal inkomen van 36.000 euro in grote delen van het land haast onmogelijk geworden om een huis te kopen. Modale eenverdieners komen in de provincie Utrecht zelfs maar voor 1 procent van de woningen die te koop staan in aanmerking.
Dat blijkt uit een analyse van De Hypotheker. De hypotheekadviseur bekeek het huidige aanbod van woningen die te koop staan en ging na wat je kunt krijgen voor 163.000 euro. Dat is het bedrag dat een eenverdiener met een salaris van 36.000 euro bruto ongeveer kan lenen.
Weinig hoop
De uitkomst is niet hoopgevend. Van het totale huisaanbod in Nederland is slechts 6 procent bereikbaar voor deze groep. In de provincie Utrecht is de kans welhaast verwaarloosbaar dat je met dit inkomen een koophuis gaat vinden: slechts 1 procent van het aanbod valt in de juiste prijscategorie.
In Noord-Brabant (2 procent), Noord-Holland (3 procent), Flevoland (4 procent), Zuid-Holland (5 procent) en Gelderland (5 procent) is het al niet veel beter.
Zorgwekkend
De grootste kans om een huis te vinden heeft Jan Modaal in het noorden van het land. In Groningen staat nog 24 procent van de huizen te koop voor minder dan 163.000 euro. In Friesland en Drenthe is dat respectievelijk 16 en 14 procent. Ook in Zeeland en Limburg (beide 13 procent) is er nog wel wat te vinden.
Michel van den Akker, algemeen directeur van De Hypotheker, noemt het 'zorgwekkend' dat modale eenverdieners er haast niet meer tussen komen, temeer omdat deze groep volgens hem steeds groter wordt. "Het is dan ook cruciaal dat er voldoende woningbouw beschikbaar is voor de modale inkomens", aldus Van den Akker. Hij stelt voor om doorstroming van ouderen te stimuleren en meer betaalbare huizen te bouwen.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Tweeverdieners hebben meer kansen
Modale tweeverdieners, met een gezamenlijk inkomen van 60.000 euro, hebben - uiteraard - wat meer te kiezen. In veel provincies komen zij in aanmerking voor meer dan de helft van de huizen die te koop staan. Met dat inkomen kun je namelijk zo'n 285.000 euro lenen bij de bank.
In Groningen ligt 63 procent van het aanbod dan aan je voeten. En ook in Friesland, Drenthe, Overijssel, Flevoland, Zeeland en Limburg is iets meer of iets minder dan de helft van het aanbod beschikbaar voor deze groep.
Maar in de rest van de provincies wordt het goed zoeken. Utrecht is weer de beroerdste plek om te zoeken: slechts 18 procent van het aanbod voldoet. In Noord-Holland is het met 23 procent niet veel beter.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.