Personal Finance

Huren opnieuw flink gestegen, vooral in de vrije sector en na verhuizing

Door Claartje Vogel··Aangepast:
© GettyImagesHuren opnieuw flink gestegen, vooral in de vrije sector en na verhuizing
RTL

In een jaar tijd is het huren van een huis weer flink duurder geworden. In juli 2019 lag de gemiddelde huur 2,5 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Bij een verhuizing ging de huurprijs gemiddeld met 8,2 procent omhoog.

De prijs van een sociale huurwoning steeg met 2 procent, de huurprijs in de vrije sector ging 3,3 procent omhoog.

De gemiddelde huurstijging is dus iets hoger dan in juli 2018 toen de huur met 2,3 procent steeg, maar het is ook geen bovengemiddeld hoge stijging. In de afgelopen tien jaar stegen de huren met gemiddeld 2,6 procent. 

8,2 procent omhoog na een verhuizing

De stijging van de huurprijs als een woning van huurder wisselt, was juist wat lager dan een jaar geleden. Na een verhuizing stijgt de prijs gemiddeld met 8,2 procent. In 2018 was dat nog 9,6 procent.

Voor huurders die niet verhuizen, was de gemiddelde huurverhoging 2,1 procent.

Zodra de huurder verhuist, kan de prijs flink omhoog.© CBS/RTL Z
Zodra de huurder verhuist, kan de prijs flink omhoog.

Dat woningen flink harder stijgen als er een nieuwe huurder in komt, komt deels omdat de eigenaar zich dan niet aan de maximale huurverhoging hoeft te houden.

Maximale huurverhoging

Voor sociale huurwoningen geldt een maximale huurverhoging per jaar. Die is afhankelijk van het inkomen van de huurder en de stijging van de consumentenprijsindex (CPI). 

Dat de consumentenprijzen hard stegen in 2018, is volgens het CBS een belangrijke reden dat de huren toen harder stegen dan dit jaar. In 2019 is deze maximale huurstijging 4,1 of 5,6 procent, afhankelijk van het inkomen van de huurder.

In de vrije sector mogen verhuurders zelf bepalen of en met welk percentage ze de huur verhogen. Dit jaar steeg de prijs van vrijesectorwoningen met 3,3 procent. In 2018 was dat nog 3,1 procent.

Amsterdam stijgt het hardst

De prijsontwikkeling verschilt per regio. In Amsterdam stijgen de huren al jaren het hardst: dit jaar met 3,4 procent. Rotterdam zit er dit jaar vlak onder met 3,2 procent. In Den Haag en Utrecht gingen de huren iets minder hard omhoog: 2,5 en 2,4 procent.

Het CBS maakte ook een overzicht van prijsstijgingen per provincie. Prijzen van huurhuizen in Noord-Holland (3,1 procent) en Zuid-Holland (2,6 procent) stegen het hardst, Drenthe heeft al jaren de laagste huurstijging van Nederland. Dit jaar ging de gemiddeld huurprijs daar met 1,9 procent omhoog. Dat is wel meer dan de 1,1 procent huurstijging die in Drenthe gemeten werd in 2017 en 2018.

Lees meer over
CBSWoningmarktHuurwoning