Personal Finance

Hoekstra: geen verbod op negatieve spaarrente

Door Claartje Vogel··Aangepast:
© ANPHoekstra: geen verbod op negatieve spaarrente
RTL

Minister Wopke Hoekstra van Financiën is niet van plan om een verbod op negatieve rente in te stellen. Volgens hem hoeft dat ook niet omdat grote Nederlandse banken nu nog niet van plan zijn een negatieve spaarrente te rekenen. Hij belooft wel dat hij in gesprek gaat met de banken om negatieve rentes te voorkomen.

"Een negatieve spaarrente voor consumenten is nog niet aan de orde", schrijft Hoekstra in een reactie op Kamervragen van PvdA en CDA over de dreiging van negatieve rente voor spaarders.

Geen verbod op negatieve rente

De minister is ook niet van plan een verbod op negatieve spaarrentes in te stellen, zoals bijvoorbeeld in België. "Een hard verbod op negatieve rente is een zeer forse ingreep in de markt, die ook nadelen kent", schrijft de minister. Volgens Hoekstra kan zo'n verbod monetair beleid in de weg zitten.

Banken kunnen ook op een andere manier kosten doorberekenen aan klanten, zegt Hoekstra. Hij hoopt dat ze met alternatieven komen, zodat een verbod niet nodig is.

"Renteverlagingen door centrale banken resulteren niet per se in negatieve rentes op spaardeposito’s van consumenten", benadrukt hij. "Dit is afhankelijk van de keuzes die banken maken."

Bekijk hier ons gesprek met de de minister van Financiën van vandaag terug.

Betalen om geld te stallen

Hoekstra zei vorige week al dat heeft 'geen signalen' heeft dat kleine spaarders in Nederland rente gaan betalen over hun spaargeld. Hij belooft dat hij de situatie 'nauwlettend in de gaten houdt'.

Banken moeten steeds meer betalen om hun geld bij de Europese Centrale Bank (ECB) te stallen. Dat komt omdat de ECB de rente verder verlaagt. Deze maand ging de rente met 10 basispunten naar beneden en kwam uit op -0,5 procent. ECB-voorzitter Mario Draghi sluit een verdere verlaging niet uit.

Dat betekent dat banken meer moeten betalen om hun geld bij de ECB te stallen. Ze zouden die kosten kunnen doorberekenen aan hun spaarders.

De grote Nederlandse grootbanken rekenen nog geen negatieve rente voor particulieren, maar ING en Volksbank konden onlangs niet uitsluiten dat zij deze stap ook kunnen zetten.

Duitsland onderzoekt verbod op negatieve rente op spaargeld
Lees ook

Duitsland onderzoekt verbod op negatieve rente op spaargeld

Geld op je rekening laten staan 

Nederlanders halen op dit moment niet massaal hun geld van de bank, schrijft Hoekstra. Dat zou ook niet verstandig zijn, benadrukt hij. Hoekstra: "Uit cijfers van de Nederlandsche Bank blijkt dat de hoeveelheid spaardeposito’s van huishoudens de afgelopen jaren is toegenomen."

Wie zijn geld wel van de bank haalt neemt risico's, die volgens Hoekstra niet opwegen tegen het ontlopen van een eventuele negatieve spaarrente. Denk aan kosten voor opslag, verzekering, beveiliging of transport. "Het effectieve rendement op contant geld is daardoor negatief", zegt Hoekstra.

Negatieve rente voor miljonairs

Sommige banken rekenen vermogende klanten al een negatieve rente over hun spaargeld. In Nederland moeten miljonairs al negatieve rente betalen bij Van Lanschot en Hof-Hoorneman Bankiers.

Heb je geen miljoenen op de bank? Dan heb je volgens Hoekstra voorlopig niets te vrezen.

"Renteverlagingen door centrale banken hoeven ook niet per se te leiden tot dalende rentes", schrijft Hoekstra. Banken stellen hun rentetarieven zelf vast, legt hij uit. "Ze streven ernaar om hun rentemarge op peil te houden", aldus Hoekstra.

Lees meer over
Wopke HoekstraMario DraghiRenteSpaarrente