Hypotheek oversluiten? Dit is een goed moment
Het gesteggel tussen economische grootmachten Amerika en China kan goed nieuws opleveren voor de Nederlandse woningbezitter. Mede door deze handelsoorlog verwacht De Hypotheker dat de hypotheekrente de komende tijd laag blijft of zelfs verder omlaag gaat. Dus is het een goed moment om je hypotheek over te sluiten.
Zowel de kortlopende (5 jaar) als de langlopende (10-30 jaar) vaste hypotheekrente kan tot het einde van het jaar licht gaan dalen, verwacht de hypotheekadviseur.
Het gemiddelde rentepercentage voor een rentevaste periode van 5 jaar is momenteel 1,29 procent.
Voor 10 jaar is dat 1,39 procent, voor 20 jaar 1,88 en voor 30 jaar is het rentepercentage 2,28 procent. Zonder Nationale Hypotheekgarantie (NHG) is de rente ongeveer 0,5 procent hoger.
Tot in 2020 lage rente
Ter vergelijking: in het eerste kwartaal van dit jaar was het rentepercentage voor een hypotheek van 20 jaar, met NHG, nog 2,45 procent. De exacte daling voor de komende maanden is lastig te voorspellen, zegt een woordvoerder. "Er zijn veel ontwikkelingen op macro-economisch vlak die een neerwaartse druk op de hypotheekrente geven."
De Hypotheker verwacht dat de rente zich na komend kwartaal stabiliseert. "Zeker tot de tweede helft van 2020 blijft het lage niveau behouden", zegt ze.
Boeterente binnen de perken
De hypotheekrente is dus 'extreem laag' op dit moment, stelt de Hypotheker. Oversluiten is dus een goed idee. "Voor de hypotheekrente geldt: hoe lager hoe beter", zegt de woordvoerder. "Het heeft een direct positief effect op je maandlasten."
Toch is het niet voor iedereen handig om opnieuw een hypotheek af te sluiten, zegt ze. "Het ligt eraan wanneer je rentevaste periode afloopt. Is dat binnen nu en twee jaar, dan is de boeterente redelijk te accepteren. Daarbuiten is de boete dusdanig hoog dat het lang duurt voordat je het bedrag terug hebt verdiend."
Om de hoogte van je boeterente te bepalen, kijkt een bank onder andere naar de hoogte van je hypotheekbedrag, de resterende lengte van je rentevaste periode en hoeveel je al hebt afgelost. Daarnaast moet je vaak een eenmalige vergoeding betalen.
Renteverlagingen en handelsoorlog
De Hypotheker noemt verschillende redenen voor de renteverlagingen. Voor de kortlopende rente speelt mee dat de Europese Centrale Bank (ECB) met het oog op de lage inflatie de depositorente opnieuw verlaagd heeft. Dat is de rente die banken betalen om geld bij de centrale bank te stallen.
Daarmee hoopt de ECB de economie in de eurozone te stimuleren, die geremd wordt door de dreiging van een no-dealbrexit en de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten. Ook van de Federal Reserve (Fed), de Amerikaanse centrale bank, verwacht de Hypotheker renteverlagingen.
Voor de langlopende rente speelt verder mee dat het consumentenvertrouwen laag is, wat zijn weerslag heeft op bestedingen en investeringen. Het feit dat de ECB het aankoopprogramma van obligaties heeft hervat, een maatregel bedoeld om de economie te stimuleren, versterkt deze ontwikkeling, zegt de Hypotheker.
Rentepercentages bij de grootste banken
Deze rentepercentages gelden momenteel voor je hypotheek bij de vier grootste banken, gebaseerd op een annuïteitenhypotheek met NHG. De meeste banken bieden betaalpakketkorting, die is hierin niet meegenomen.
- 5 jaar: 1,52
- 10 jaar: 1,54
- 20 jaar: 2,10
- 5 jaar: 1,70
- 10 jaar: 1,70
- 20 jaar: 2,20
- 5 jaar:1,50
- 10 jaar: 1,54
- 20 jaar: 2,08
- 5 jaar: 1,62
- 10 jaar: 1,71
- 20 jaar: 2,12