Personal Finance

Hypotheken nog goedkoper: 30 jaar vast voor minder dan 2 procent rente

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPHypotheken nog goedkoper: 30 jaar vast voor minder dan 2 procent rente
RTL

De alsmaar dalende rentes hebben voor een nieuw record gezorgd. Voor het eerst is een hypotheek gespot waarbij je de rente liefst 30 jaar kan vastzetten voor minder dan 2 procent.

Dat meldt financieel adviseur Van Bruggen Adviesgroep. Door de lage rentes op de kapitaalmarkten dalen de hypotheekrentes ook al jaren. Dat maakt het lenen van geld voor een huis ongekend goedkoop.

Minder dan 2 procent

Argenta is nu de eerste hypotheekverstrekker waar je dus voor de volle looptijd van 30 jaar de rente vast kunt zetten voor minder dan 2 procent: 1,99 procent om precies te zijn.

Daarvoor geldt wel dat het een hypotheek moet zijn met Nationale Hypotheekgarantie (NHG). Om in aanmerking te komen voor de NHG mag je huis trouwens niet meer kosten dan 290.000 euro.

De NHG zorgt ervoor dat als je je huis noodgedwongen moet verkopen en achterblijft met een restschuld, die schuld wordt afgelost bij de bank. Hypotheekverstrekkers rekenen doorgaans een lagere rente voor een hypotheek met NHG, omdat zij dus niet het risico lopen dat zij hun geld niet terugzien.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Uitzonderlijk laag

Maar ook voor hypotheken zonder NHG wordt het haast met de dag goedkoper om te lenen. Wie zijn rente 10 jaar vastzet betaalt gemiddeld nog maar 1,76 procent rente per jaar. Voor 20 jaar vast stijgt dat naar 2,17 procent en bij 30 jaar vast betaal je door de bank genomen 2,65 procent.

Die extreem lage rentes zijn historisch gezien nogal uitzonderlijk. In 2012 betaalde je gemiddeld nog meer dan 5 procent rente bij tien jaar vast. In 1990 was dat zelfs meer dan 9 procent.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Door de rap gedaalde rente zijn er veel huizenbezitters die al een hypotheek hadden, die nu ook willen profiteren. Volgens Van Bruggen steeg het aantal hypotheekaanvragers van oversluiters het afgelopen kwartaal dan ook met 23,5 procent.

Profiteren van de lage rente

Profiteren van de lage rente kan op een paar manieren. De meest voordelige is doorgaans om een nieuw huis te kopen. Meestal betaal je dan geen boete aan je hypotheekverstrekker als je de bestaande lening aflost en een nieuwe afsluit. Voor je nieuwe hypotheek kun je dan lekker profiteren van de lage rente.

Er zijn ook andere manieren. Je kunt ook je lening oversluiten bij een andere hypotheekverstrekker waar je een lagere rente betaalt. Maar daar zitten wel haken en ogen aan, want dan betaal je vrijwel altijd een boete aan je oude bank. Dat kan alsnog voordelig zijn, maar daarvoor moet je dus per geval uitrekenen of de lagere rente opweegt tegen de boete.

Zo profiteer jij ook van de historisch lage hypotheekrente
Lees ook

Zo profiteer jij ook van de historisch lage hypotheekrente

Rentemiddeling

De laatste optie is rentemiddeling. Dan vraag je aan de bank om de rentevaste periode open te breken en je spreekt een nieuwe, lagere rente af. Maar die nieuwe rente is wel hoger dan de actuele rentestand, want anders zou de bank veel minder verdienen aan jou dan ze eerder hadden gedacht.

Stel: je hebt een rentevaste periode afgesproken van 15 jaar tegen 5 procent, waarvan je nog drie jaar te gaan hebt. Je wil profiteren van de nieuwe lage rente van 2 procent.

Je gaat dan een nieuwe rentevaste periode aan. Voor de rente rekent de bank dan nog drie jaar 5 procent en voor de overige 12 jaar 2 procent. Daarvan nemen ze het gemiddelde en dat wordt dan 2,6 procent. Je lasten dalen dan dus direct behoorlijk hard.

Daar tegenover staat wel dat als de rente na drie jaar nóg lager staat, je daar niet volop van profiteert. Bovendien betaal je ook administratieve kosten voor het rentemiddelen van zo'n 250 euro.

Lees meer over
RabobankING BankABN AMROHypotheekHypotheekrenteNationale Hypotheek Garantie