Carrière

Elke dag een ander trouwen: zo word je bruiloft-babs

Door Malin Kox··Aangepast:
© Wim WilmersElke dag een ander trouwen: zo word je bruiloft-babs
RTL

Regelmatig hoorde Bo van Vliet met kromme tenen aan hoe vrienden en andere bekenden met een saai praatje getrouwd werden. Dat moet toch leuker kunnen, dacht ze. "Juist een frisse ceremonie met humor, het verschil tussen gewoon een mooi verhaal en een blijvende herinnering."

Zo gezegd, zo gedaan: de Utrechtse werd trouwambtenaar. Spreken, presenteren en schrijven vond Van Vliet altijd al leuk, maar de echte interesse in trouwceremonies kwam pas later.

Trouwen in het weekeinde

"Ik zit nu precies in de goede fase: ik heb veel vrienden en bekenden die trouwen", zegt ze. "Met de trouwambtenaren heb ik wisselende ervaringen: van sommigen was ik onder de indruk, anderen vond ik onpersoonlijk en langdradig." 

Ze betrapte zichzelf erop dat ze de rol van de babs, de buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand, iets magisch vond hebben. "Ik riep dat af en toe en vrienden zeiden dan: moet je doen, dat past bij je." 

Begin dit jaar hakte ze de knoop door en begon ze Huwelijksbootje. Inmiddels heeft ze de eerste voorgesprekken gepland staan. In eerste instantie naast haar vaste baan van vier dagen in de week als marketeer. De vrijdag en de zaterdag zijn dan voor het trouwen.

Bo van Vliet begon Huwelijksbootje.© Eigen foto
Bo van Vliet begon Huwelijksbootje.

Steeds meer trouwmogelijkheden

Van Vliet is zeker niet de enige. Steeds meer mensen doen het 'babs-zijn' erbij. Zo kun je uit een hele pool die ene bekende Nederlander kiezen die jullie in de echt mag verbinden.

Een zelfstandig trouwambtenaar van het eerste uur is Mariëlle Jongmans-Huising (56). In 2001 werd ze trouwambtenaar in Nijmegen, in 2006 ging ze daarnaast als zelfstandig babs aan de slag.

In de tussentijd is er wel wat veranderd, zegt ze. "Bruidsparen zijn zich tegenwoordig steeds bewuster van dat er veel meer mogelijk is dan de gemeente aanbiedt. Daar willen ze ook in investeren."

Coach de eendagsbabs

Ze trouwt ook nog steeds mensen in dienst van de gemeente. Dat is een groot voordeel bij haar werk als zelfstandige babs, zegt ze. Want niet elke gemeente is er namelijk even happig op om iemand zonder enige ervaring voor één dag te benoemen.

"De voorwaarden per gemeente zijn verschillend. Het is ook een manier om kwaliteit te bieden, want mensen onderschatten nog wel eens dat het een vak apart is, zo’n ceremonie leiden."

Daarom coacht Jongmans sinds een jaar of zes ook collega-trouwambtenaren. Eendagsbabsen bijvoorbeeld, die echt maar voor één huwelijk ambtenaar worden. "Die neem ik dan mee in het traject, zodat ze beter beslagen ten ijs komen."

Babs worden, hoe doe je dat?

Om zelfstandig bijzonder ambtenaar bij de burgerlijke stand te worden, is geen specifieke opleiding vereist. Wel zijn er verschillende cursussen of kun je bijvoorbeeld een dag met een babs meelopen.

Bij de rechtbank wordt je beëdigd en vervolgens wordt je voor elk huwelijk of geregistreerd partnerschap dat je sluit apart benoemd bij de betreffende gemeente.

Om bijvoorbeeld in de gemeente Nijmegen zelfstandige babs te worden, kun je een open sollicitatie sturen naar de burgerlijke stand. "Een onderdeel van de sollicitatieprocedure is dat je een deel van een huwelijk voltrekt, in scène", zegt een woordvoerder van de gemeente Nijmegen.

Verder is het belangrijk dat je flexibel bent, meer dan twee dagen per week beschikbaar, digitaal vaardig en representatief. "Je moet met het digitale beschikbaarheidssysteem overweg kunnen."

De Nederlandse taal moet je in Nijmegen sowieso beheersen, een tweede taal is een pre. Als je wordt 'aangenomen', kom je in het online overzicht van de Nijmeegse babsen te staan, zegt de woordvoerder.

De klant is koning

Voor Jongmans is geld een van de redenen waarom ze zelfstandig babs is geworden. "Gemeentelijk trouwambtenaar zijn, is eigenlijk een betaalde hobby."

Haar voornaamste drijfveer is echter onmacht. "In 2006 werden speciale wensen rondom trouwen, zoals een andere locatie of tijd, lang niet altijd ingewilligd. Terwijl ik door mijn commerciële achtergrond altijd heb geleerd: de klant is koning."

Van Vliet herkent dit. "Het grote voordeel van zelfstandig trouwambtenaar zijn, is dat je veel meer uren beschikbaar hebt voor een bruidspaar dan een ambtenaar van de gemeente. Het lijkt me een mooie uitdaging om met je toespraak veel impact te maken, maar dat het bruidspaar toch op de voorgrond blijft staan."

Ze verwacht haar eerste bruidsparen te trouwen in Utrecht en omgeving en ook via-via aan klanten te komen. Jongmans moet het vooral van social media hebben, zegt ze. "Voorheen Facebook, tegenwoordig Instagram. Mijn website is er ondergeschikt aan geworden."

Bekender is niet altijd beter

Zowel Van Vliet als Jongmans staat wat dubbel tegenover de BN-babs. "Zo’n celebrity is hartstikke leuk, maar het gevaar bestaat wel dat hij of zij in het middelpunt komt te staan, in plaats van het bruidspaar", zegt Van Vliet.

Jongmans heeft er een licht schrijnende anekdote over. "Ik ben een keer bij een bruidspaar geweest dat hun favoriete celebabs had geboekt. Twee weken voor de trouwdag werden ze afgezegd: hij had een betere schnabbel." 

Van Vliets tarief begint overigens bij 795 euro, exclusief btw, leges voor de benoeming bij de gemeente en reiskosten. Jongmans vraagt 995 euro inclusief btw, maar zonder leges en reiskosten.

Lees meer over
HuwelijkBruiloftAmbtenarenNederland