Carrière

Vier vrouwen lastiggevallen; geen ontslag op staande voet

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© ANPVier vrouwen lastiggevallen; geen ontslag op staande voet
RTL

Schoonmaakbedrijf Asito had een 58-jarige regiodirecteur die vier jonge vrouwelijke collega's lastig viel, niet op staande voet mogen ontslaan. Veel schiet de man daar niet mee op. Hij verliest namelijk wel zijn baan, zonder de door hem geëiste ontslagvergoeding van ruim een kwart miljoen euro.

De regiodirecteur werkte sinds 2005 bij het schoonmaakbedrijf, waar hij onder meer verantwoordelijk was voor het coachen en begeleiden van de leden van het lokale managementteam en hun medewerkers.

Over de schreef

Daarbij blijkt de regiodirecteur volgens de kantonrechter 'ernstig over de schreef' te zijn gegaan. Na klachten van twee jonge vrouwelijke werknemers ontsloeg Asito de man eind juli op staande voet. Volgens het schoonmaakbedrijf was de man eerder 'gewaarschuwd om zich verre te houden van (seksueel) grensoverschrijdend gedrag jegens collega's'.

Uit de verklaringen die in totaal vier vrouwen tegen de directeur aflegden, komt een beeld naar voren van een man die kwetsbare jonge medewerksters hulp aanbiedt, en vervolgens ver doordringt in hun privéleven.

Hand op been

Dat ging gepaard met veelvuldig app-contact, wandelingen op het strand en aanrakingen als een hand op een been en arm rond de schouders. De vrouwen, allen jonger dan 30 jaar, gaven aan zich ongemakkelijk en onveilig te hebben gevoeld. Omdat de regiodirecteur invloed had op hun carrièreverloop, zouden zij geen of te laat weerstand hebben durven bieden.

De regiodirecteur liet zich echter niet zomaar op straat zetten. Om het ontslag ongedaan te maken, stapte hij naar de rechter. Als hij toch zou moeten vertrekken, eiste hij ontslagvergoedingen van in totaal ruim 280.000 euro.

Niet verkeerd bedoeld

Volgens de regiodirecteur berust een deel van de verklaringen niet op de waarheid. Zo zou hij nooit hebben gezegd verliefd te zijn, wat een van de vrouwen wel verklaarde. Zijn andere gedragingen zouden niet verkeerd zijn bedoeld.

Met een van de vier vrouwen zei hij een 'spirituele klik' te hebben gehad, en de begeleiding van een ander zag hij zelf als een 'coachingstraject' en 'een van de hoogtepunten uit zijn loopbaan'.

Geen ontslag staande voet

De kantonrechter keek in de eerste plaats naar de twee verklaringen die aan het ontslag vooraf gingen, voor zover die niet door de man werden betwist. Volgens de rechter zijn deze 'net niet genoeg' voor een ontslag op staande voet.

Dat betekent echter niet dat de regiodirecteur met de schrik vrijkomt. De kantonrechter acht het gedrag van de man, zeker in combinatie met de twee andere verklaringen, 'ernstig verwijtbaar'. Op grond daarvan mag Asito de man via een reguliere ontbinding per begin oktober op straat zetten. De manager kan hier nog tegen in hoger beroep gaan.

Verbazing

Arbeidsrecht-expert Pascal Besselink zegt zich te kunnen voorstellen dat het doorhalen van het ontslag op staande voet verbazing kan wekken. "Maar die maatregel is de allerzwaarste sanctie in het arbeidsrecht. Daaraan worden nu eenmaal heel hoge eisen gesteld", legt hij uit.

Besselink wijst er verder op dat de gevolgen voor de regiodirecteur niet veel anders zijn dan bij een ontslag op staande voet. "Omdat de kantonrechter vindt dat er hier toch wel heel wat aan de hand was, staat de man zonder ontslagvergoeding op straat. Het grootste verschil is dat Asito hem nog zijn loon tot oktober moet doorbetalen."

En ook voor het recht op een WW-uitkering maakt deze uitspraak waarschijnlijk weinig verschil, aldus de arbeidsrecht-jurist. "Als iemand het baanverlies aan zichzelf te wijten heeft, is de kans klein dat het UWV een uitkering toekent. Bij een ontslag op staande voet wordt dat vrijwel altijd geweigerd. Maar ook bij deze uitspraak lijkt mij de kans op een uitkering klein."

Zo vaak komt seksueel ongewenst gedrag voor op jouw werkvloer
Lees ook

Zo vaak komt seksueel ongewenst gedrag voor op jouw werkvloer

Lees meer over
Asito#MeTooOntslag