Life

Miljonair en bang voor negatieve rente? Zo neem je een miljoen op

Door Joep Westerveld··Aangepast:
© ANPMiljonair en bang voor negatieve rente? Zo neem je een miljoen op
RTL

Stel, je hebt een miljoen euro op je bankrekening. Je vreest een negatieve spaarrente en wil alles van de bank halen om thuis onder je matras te leggen. Kan dat?

Allereerst een disclaimer. Geld onder je matras leggen is een slecht idee. Cash thuis bewaren kost geld, terwijl er alternatieven zijn voor een bankrekening die wel rendement opleveren. Zie hier en hier. Voor grote betalingen is het ook niet handig, want het kabinet wil contante betalingen boven de 3000 euro verbieden

Angst voor bankrun

Toch is het interessant om te kijken of het überhaupt kan, een miljoen pinnen. Toen Ralph Hamers deze zomer zei dat hij een negatieve rente overwoog, volgde een stroom negatieve reacties. Het idee dat je moet betalen om geld bij een bank te stallen, raakte bij veel rekeninghouders een gevoelige snaar. 

Verschillende mensen riepen op tot een bankrun. En uit een peiling van consumentenprogramma Radar bleek dat 53 procent van de spaarders inderdaad van plan is om zijn geld van de rekening te halen, mocht het tot een negatieve spaarrente komen.

Hoe levert je spaargeld nog wél iets op?
Lees ook

Hoe levert je spaargeld nog wél iets op?

Tussenstand: nog net niet negatief

De vier grote banken in Nederland betalen vooralsnog allemaal nog geld aan spaarders met een reguliere spaarrekening, al is het niet veel. ABN Amro verlaagde deze week de spaarrente naar 0,01 procent. Daarmee zit de bank het dichtst bij de nul. Bij ING krijg je 0,02 procent, bij Rabobank 0,03 procent, en SNS betaalt nog het meest met 0,07 procent.

Hoewel het kabinet niet wil overgaan tot een verbod, werd tijdens een Tweede Kamerdebat duidelijk dat meerdere partijen zich grote zorgen maken over de negatieve spaarrente. SP'er Renske Leijten waarschuwde voor een bankrun en VVD'er Aukje de Vries maakt zich zorgen over de financiële stabiliteit.

Terug naar de vraag.

Kun je zomaar een miljoen pinnen bij de geldautomaat?

Nee. In de eerste plaats hanteren de vier grote banken op een standaard bankrekening allemaal een pinlimiet voor het opnemen van contant geld, variërend van 500 euro per dag (ABN) tot 1000 euro per dag (ING en SNS) tot 1250 euro per week (Rabobank).

Deze limiet kun je ophogen, maar bij de geldautomaat kun je dan nog steeds bij lange na geen miljoen euro opnemen, zelfs niet bij een flappentap van je eigen bank. Het maximum varieert van 5000 euro bij SNS (per dag) tot 10.000 euro per dag (ABN en ING). Bij Rabo geldt zelfs een limiet van 5000 per week.

Soms moet je ook nog eens meerdere keren pinnen om dat bedrag contant op te kunnen nemen. In veel geldautomaten is de hoogste biljetkeuze namelijk 50 euro, en je kan maximaal 40 briefjes per keer opnemen, oftewel maximaal 2000 euro.

Wat als je meer geld wil opnemen dan je pinlimiet?

Dan kun je bij drie van de vier grote banken geld bestellen. Afhankelijk van de bank kan dit via de site, app, telefoon en/of aan de balie. Het bestelde geld is dan binnen drie tot vijf werkdagen op te halen aan de balie. Bij de ene bank ben je sneller klaar dan bij de andere. 

Bij ABN Amro heb je maar twee bestellingen nodig om een miljoen van de bank te halen, want het maximum per order is een half miljoen. Dat is aanzienlijk meer dan bij de andere banken. 

Bij ING en Rabobank ligt de limiet tien keer zo laag, op 50.000 euro. Dat zou betekenen dat je twintig bestellingen zou moeten plaatsen en twintig dagen achter elkaar naar de bank zou moeten gaan voordat je een miljoen euro hebt opgenomen.

SNS maakt het de miljonair nog moeilijker. Omdat de SNS-kantoren geen kluizen meer hebben maar alleen nog geldautomaten, blijft het maximumbedrag 5000 euro per dag. Het zou je dus 200 dagen kosten voor je een miljoen gepind hebt, oftewel zesenhalve maand lang elke dag je pinlimiet opnemen.

Moet ik een sporttas meenemen?

"Hoe de klant het meeneemt is aan hem of haar", zegt een woordvoerder van ABN Amro. Ook de andere banken doen hierover geen uitspraak.

Banken mogen sinds begin 2019 geen briefjes van 500 euro meer uitgeven van de Europese Centrale Bank, omdat deze te fraudegevoelig zijn. Een half miljoen euro zou dus minimaal bestaan uit 2500 briefjes (van 200 euro). Dat zijn 25 stapeltjes van honderd briefjes, wat zou moeten passen in een flinke handtas.

Het geld laten bezorgen door een beveiliger is geen optie. Rabobank kent weliswaar de Rabo GeldExpress, een service die gericht is op minder mobiele klanten van de bank, maar die brengt tot maximaal 450 euro bij je thuis.

Wat kost dat?

De kosten verschillen voor verschillende type rekeningen. Zakelijke klanten moeten doorgaans betalen voor het opnemen van grote sommen geld, maar we gaan hier uit van een particuliere rekening.

Bij SNS kost het pinnen van 5000 euro niets, bij ING is het opnemen van 50.000 euro gratis en bij ABN Amro hoef je zelfs niks te betalen voor het opnemen van een half miljoen.

Rabobank is de enige van de vier die particuliere klanten geld vraagt om een groot bedrag op te nemen, namelijk 2,00 euro per order. Voor twintig bestellingen – nodig voor een miljoen – kom je dan op 40 euro. Dat is 0,004 procent van je spaargeld.

Gaan er alarmbellen rinkelen als ik zo veel geld opneem?

Ja, althans figuurlijk.

Banken zijn verplicht om ongebruikelijke transacties te melden bij de Financial Intelligence Unit (FIU). In de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) is vastgelegd in welke gevallen een bank melding moet maken. Dit is het geval bij een transactie van 10.000 euro of meer.

De FIU maakt vervolgens een inschatting of er inderdaad sprake is van witwassen of terrorismefinanciering, en waarschuwt waar nodig de politie of het Openbaar Ministerie.

Het toezicht in het kader van de Wwft is een hoofdpijndossier voor banken, want er komt het nodige bij kijken, legt Peter van Zadelhoff uit.
Lees meer over
ING BankABN AMRORabobankSNS BankRenteSpaarrenteSparenZ link in bio