6 november

Onderwijsvakbond AOb: staking leraren gaat woensdag tóch door

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPOnderwijsvakbond AOb: staking leraren gaat woensdag tóch door
RTL

De leraren in het basis- en het voortgezet onderwijs gaan op woensdag 6 november toch staken. Dat meldt de Algemene Onderwijsbond (AOb). 

6 november werd al eerder aangekondigd als landelijke stakingsdag. Dit werd vrijdag weer ingetrokken nadat het kabinet met extra geld over de brug kwam. Dit extra geld is toch niet genoeg, vindt de AOb. 

Zonder mandaat

De beslissing om niet te gaan staken, is vrijdag te snel is genomen, vindt het bestuur. Het besluit is ook genomen zonder het mandaat van het hoofdbestuur. "We bieden onze excuses aan voor de ontstane verwarring', meldt de AOb in een verklaring.

Liesbeth Verheggen heeft besloten om op te stappen als voorzitter van de vakbond. "De beslissing moest op die vrijdagmiddag worden genomen en dat was te snel", zegt Verheggen.

"Ik had het convenant niet direct moeten tekenen, maar het in het weekeinde aan het hoofdbestuur moeten voorleggen en een ledenraadpleging moeten houden." Dit zou zijn afgesproken met het hoofdbestuur. "Daarom heb ik nu besloten af te treden als voorzitter van de AOb." Eugenie Stolk neemt de taak als voorzitter over.

 

PO in actie wil woensdag tóch protest leerkrachten basisschool
Lees ook

PO in actie wil woensdag tóch protest leerkrachten basisschool

De bonden en werkgevers kijken aan tegen steeds groter wordende lerarentekorten, vooral in de grote steden. De onderwijsbonden eisen al maanden een 'fatsoenlijk salaris, voldoende collega's en minder werkdruk' op basisscholen en middelbare scholen.

460 miljoen

Het kabinet maakte daarom vrijdag bekend 460 miljoen euro extra vrij te maken voor het onderwijs. Het grootste deel daarvan is eenmalig, een ander, kleiner deel krijgen de leraren jaarlijks. De AOb ging vrijdag akkoord en trok het plan om te gaan staken in, maar draait die beslissing nu weer terug.

Onderwijsbond PO in actie, waarbij 44.000 leraren zijn aangesloten, zei gisteren al dat de 460 miljoen niet genoeg was. Ze namen afstand van het akkoord na een ledenraadpleging. Het overgrote deel van de leden keurde de deal af.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Dit heeft het kabinet al beloofd:

  1. Dit jaar krijgt zowel het basis- als het voortgezet onderwijs 150 miljoen euro extra.
  2. Verder wordt er 97 miljoen naar voren gehaald om de werkdruk van leraren en schoolleiders te verminderen. Een deel van dit geld is bestemd voor het (voortgezet) speciaal onderwijs.
  3. Daarnaast zijn er nog extra potjes voor scholing en salaris. Voor leraren in het speciaal onderwijs komt er jaarlijks 16,5 miljoen bij voor loonsverbetering.
  4. Verder komt er deze kabinetsperiode nog 21,2 miljoen bij om te voorkomen dat leraren het basisonderwijs verlaten.
  5. Ook komt er nog 10,6 miljoen om nieuwe docenten te helpen en komt er 14,6 miljoen extra voor de subsidieregeling om dit jaar zij-instromers te stimuleren.

PO in actie noemt het 'de enige juiste beslissing' dat onderwijsvakbond AOb de staking toch laat doorgaan. "Het is heel goed dat de bond eindelijk eens goed naar de leden heeft geluisterd", aldus een woordvoerder van de belangenclub voor onderwijzers in het basisonderwijs.

"Het bedrag van 460 miljoen euro is eenmalig, maar we zijn als scholen juist gebaat bij structurele oplossingen", aldus de woordvoerder. Hij verwacht dat de bereidheid om toch te gaan staken groot zal zijn. "Want we stonden allemaal al in de startblokken."

Minister houdt vast aan afspraken

Arie Slob, de minister van Onderwijs, houdt vast aan de afspraken van afgelopen vrijdag. "Wij blijven staan voor onze afspraken en zullen daar uitvoering aan geven."

Lees meer over
OnderwijsBasisonderwijsMiddelbaar onderwijsLink in bio