Carrière

#MeToo-ontslag onterecht wegens 'losse sfeer' bij bedrijf

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© ANP#MeToo-ontslag onterecht wegens 'losse sfeer' bij bedrijf
RTL

Een e-commercebedrijf mocht een 29-jarige online designer niet op staande voet ontslaan wegens seksueel grensoverschrijdend gedrag, omdat er bij het jonge, creatieve bedrijf 'losse omgangsvormen' golden. Hij krijgt ruim 4000 euro schadevergoeding.

Dat oordeelde de Amsterdamse kantonrechter in een gisteren openbaar geworden uitspraak. Begin dit jaar ontsloeg het bedrijf de man omdat hij een 22-jarige vrouwelijke collega zou hebben lastiggevallen, naar haar zeggen met seksueel getinte opmerkingen en ongewenste aanrakingen.

Ontslag

Na een klacht van de lastiggevallen campaign-manager stelde het bedrijf een onderzoek in, op basis waarvan de man een vertrekregeling aangeboden kreeg. Toen hij die niet ondertekende, volgde ontslag op staande voet.

De man, die stelde dat hij geen kwade bedoelingen had gehad, stapte vervolgens naar de rechter om tegen het ontslag te protesteren. En met succes.

Geen waarschuwing

De Amsterdamse kantonrechter acht wél bewezen dat de - overigens getrouwde - man zich schuldig heeft gemaakt aan onacceptabel gedrag, dat aanzienlijk verder ging dan onschuldig geflirt.

En zijn verweer dat hij niet was gewaarschuwd door de vrouw of het bedrijf, veegt de rechter van tafel. "Voor bepaalde dingen hoef je niet te worden gewaarschuwd, die heb je gewoon niet te doen." Daarbij wordt ook gewezen op alle publiciteit rondom de #MeToo-discussie.

Losse omgangsvormen

Wel was de kantonrechter gevoelig voor het argument dat er binnen het bedrijf, waarvan de naam overigens niet bekend is, losse omgangsvormen gelden.

Zo circuleerden er grappig bedoelde Whatsapp-conversaties en foto’s en filmpjes van seksuele of racistische aard onder de werknemers. Pikant detail is dat enkele van deze 'grapjes' afkomstig waren van de vertrouwenspersoon binnen het bedrijf.

"Een werkgever die zulke uitingen toestaat binnen haar werkverband, kan als het mis gaat niet ineens hoog van de morele toren blazen", vindt ook de kantonrechter.

Ongedwongen sfeer

De kantonrechter zegt te begrijpen dat er binnen een jong, creatief bedrijf een ongedwongen sfeer heerst onder het personeel, inclusief de leiding. Maar dat maakt de onderneming volgens hem mede-verantwoordelijk, 'als een medewerker binnen die informele setting het zicht op de grens tussen werk en privé uit het oog verliest'.

Mede daarom is er volgens de rechter weliswaar sprake van verwijtbaar handelen, maar onvoldoende om het ontslag op staande voet te rechtvaardigen. Het creatieve bedrijf moet de man ruim 4000 euro aan schadevergoedingen betalen.

Nieuwe baan

Dat komt overigens flink lager uit dan de door de werknemer geëiste tienduizenden euro's. Daar kan hij naar fluiten, omdat de kantonrechter vindt dat het gedrag van de werknemer niet kan worden getolereerd en omdat hij al snel een nieuwe baan vond.

Lees meer over
Ontslag