Concurrenten van ABN Amro: negatieve rente blijft een optie
ABN Amro gaat nu en in de toekomst geen negatieve rente rekenen voor klanten met minder dan 100.000 euro spaargeld. Concurrenten Rabobank, ING, Volksbank en Triodos durven dat niet aan. "We kunnen niets beloven voor de toekomst."
Er komt geen negatieve spaarrente voor ABN Amro-klanten met spaargeld tot 100.000 euro, belooft de bank tijdens de bekendmaking van de cijfers over het derde kwartaal. Daardoor hoeft zo'n 95 procent van de klanten van de bank zich geen zorgen te maken over negatieve rente.
"We hebben echt een besluit genomen, het is geen speculatie maar een beslissing voor de lange termijn", zegt persvoorlichter Jarco de Swart van ABN Amro. "We weten dat negatieve rente een belangrijk thema in de samenleving is. Het is een grote zorg van klanten en die willen wij wegnemen."
Rabo: geen garanties
Rabobank is 'niet van plan' rente in rekening te brengen voor deze groep spaarders, maar geeft geen garanties. "Negatieve rente is heel onwenselijk, zowel voor klanten als de economie als geheel", zegt woordvoerder Nanne van Nunen. "Ons systeem is niet ingericht op een langdurig negatieve rente."
Toch wil Rabobank niets beloven. "Negatieve rente is een groter economisch vraagstuk. We zijn afhankelijk van allerlei internationale marktontwikkelingen, je kunt rente niet als geïsoleerd vraagstuk bekijken. We zijn het zeker niet van plan, maar voor de lange termijn kunnen we echt geen garantie geven dat het niet gebeurt."
'Geen beloftes voor de toekomst'
De Volksbank (de organisatie achter ASN Bank, RegioBank en SNS) wil ook nog geen beloftes doen. De bank onderzoekt momenteel onder andere in hoeverre klanten bereid zijn te betalen om te sparen. Op basis daarvan besluit de directie later of het een optie is om negatieve rente te rekenen.
Triodos wil niet 'over rente speculeren'. Daar sluit ING zich bij aan. "Wij doen geen uitspraken over toekomstige ontwikkelingen van de spaarrente", zegt woordvoerder Karin van der Pol van ING. "Op dit moment rekenen we alleen negatieve rente aan klanten met hele grote bedragen op hun rekening."
De gemiddelde ING-klant hoeft op dit moment geen rente te betalen over zijn spaargeld. Maar ook bij ING zeggen ze: "We kunnen niets beloven voor de toekomst."
ABN Amro: 'We komen er niet op terug'
ABN Amro doet dat dus wel. Is ABN dan niet afhankelijk van de 'internationale marktontwikkelingen' waar Rabobank over spreekt? "Natuurlijk kijken we naar wereldwijde ontwikkelingen en spelen we daarop in", zegt De Swart. Maar volgens hem blijft de belofte staan, ook bij eventuele tegenslag. "Het is een langetermijnbeslissing, we komen er niet op terug."