Songfestival zoekt vrijwilligers: misbruik of leuke kans?
Twee weken lang moet je je fulltime inzetten, maar daar staat vrijwel niets tegenover. De organisatie van het songfestival in Rotterdam volgend jaar rekent er waarschijnlijk op dat vrijwilligers die komen helpen, wel heel erg dol zijn op het festival. Bij veel mensen is de advertentie in het verkeerde keelgat geschoten, maar is dit wel zo gek?
Wie interesse heeft, moet aan flink wat eisen voldoen om in aanmerking te komen voor het vrijwilligerswerk. Zo moet je tussen 1 en 18 mei fulltime beschikbaar zijn, niet alleen van 9 tot 5 willen werken, je eigen verblijfplaats regelen en goed Engels kunnen spreken.
'Moderne slavernij'
Daar staat tot verbazing van sommige mensen geen vergoeding tegenover, ook niet voor je reiskosten. Zo wordt het op Twitter 'moderne slavernij' genoemd en vinden mensen het vergoeden van de reiskosten wel het minste wat de organisatie kan doen.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
'Heel normaal'
Toch is er animo voor, vertelt uitvoerend producent van het songfestival Sietse Bakker. "We hebben al tientallen reacties gehad op de vacature", vertelt hij aan Editie NL. De kritiek is volgens hem niet terecht. "Als je voor het eerst meekrijgt wat er bij het songfestival komt kijken, snap ik dat het mensen kan verbazen. Maar als je terugkijkt in de geschiedenis is het heel normaal dat dit soort taken door vrijwilligers worden vervuld."
Het evenement heeft in totaal honderden vrijwilligers nodig. Op dit moment wordt er gezocht naar mensen die de delegaties uit de verschillende landen kunnen begeleiden. Later zullen er nog meer vrijwilligers gezocht worden. "Het woord zegt het al: mensen die enthousiast zijn en willen helpen. In de evenementenbranche gebeurt dat vaak."
Onkosten
Vrijwilligerskoepel NVO vindt ook niet dat het songfestival misbruik maakt van vrijwilligers. "Dit is iets heel groots om te organiseren en dit zijn allemaal dingen waar vrijwilligers graag aan meewerken", reageert een woordvoerder. "Maar je moet ze wel iets extra's geven. Het moet niet zo zijn dat ze het helemaal voor niets doen. Vrijwilligerswerk is iets moois en dat wil je ook zo houden."
Het standpunt van de koepel is dan ook dat onkosten van vrijwilligers betaald zouden moeten worden. "Het gaat hier om een grote organisatie, dat is iets anders dan de lokale voetbalclub. Op het moment dat je als organisatie vraagt iets vrijwillig voor je te doen, moet je wel voor mensen zorgen."
Kledingpakket en eten
Volgens Bakker zal er zeker goed voor de vrijwilligers worden gezorgd. "Je krijgt een kledingpakket, eten en drinken, mag meereizen met de delegatie, komt backstage en het past goed op je cv", somt hij op. "Als je reiskosten gaat vergoeden loopt dat in de papieren. We hebben geen winstoogmerk dus moeten het doen met het budget dat we hebben."