ING verhoogt tarieven voor bankpas en creditcard
Particuliere klanten van ING gaan meer betalen voor het regelen van hun bankverkeer. De tarieven van de verschillende pakketten gaan vanaf 1 maart omhoog.
De kostenstijgingen variëren van 0,15 euro per maand voor een Oranje Pakket tot 0,50 euro per maand voor een Royaal Pakket.
De bank verdedigt de hogere kosten voor klanten door aan te voeren dat het continu geld steekt in 'het verbeteren en vernieuwen van betaalproducten en -diensten om het regelen van bankzaken nog makkelijker te maken'.
Ook kaarten worden duurder
Bankklanten kunnen op de site van ING bekijken of zij met een goedkoper pakket ook toe kunnen.
Ook de tarieven voor andere producten zoals de creditcard, het vervangen van de betaalpas en het opnemen van geld in geld in het buitenland in andere valuta dan euro's, worden trouwens gewijzigd.
Als je een nieuwe betaalpas nodig hebt omdat je oude niet meer werkt, kost dat je straks 4,50 euro. Nu is een nieuwe pas nog gratis in dat geval. Aan de andere kant: als je pas kwijt is of gestolen, kost een nieuw exemplaar je nu nog 7,50 euro, dat wordt straks ook 4,50 euro.
Regelgeving
Een tweede reden om de tarieven te verhogen is dat de kosten voor veilig betalingsverkeer en om aan wet- en regelgeving te kunnen blijven voldoen zijn toegenomen, aldus de bank.
Banken moeten steeds meer mensen in dienst nemen om fraude en witwassen te voorkomen. ING schikte vorig jaar nog voor 775 miljoen euro een zaak met het OM. De bank gaf toe ernstig tekort geschoten te zijn bij het voorkomen van witwassen.
Negatieve rente of hogere tarieven
Twee dagen terug zei branchegenoot ABN Amro nog geen negatieve rente rekenen voor klanten met minder dan 100.000 euro spaargeld. Andere banken, waaronder ING, durfden dat echter niet aan.
Banken moeten rente betalen als zij geld stallen bij de Europese Centrale Bank (ECB). "De vraag is: ga je negatieve rente rekenen op spaargeld of zijn er andere manieren om te compenseren", aldus Hamers begin augustus nog. Het zijn nu dus hogere tarieven geworden.
ING verlaagde in augustus nog de spaarrente tot 0,02 procent.