Carrière

Vrouwen verdienen 5000 euro minder dan mannen, en dat verschil groeit

Door Eva Segaar··Aangepast:
© ANPVrouwen verdienen 5000 euro minder dan mannen, en dat verschil groeit
RTL

Werkende vrouwen verdienen gemiddeld 5000 euro minder per jaar dan mannen, en de loonkloof is bij vrouwen onder de 36 zelfs groter geworden. "Verontrustend dat dit verschil in salaris weer lijkt te stijgen."

Onder de 36 verdienen vrouwen 6,4 procent minder dan mannen, blijkt uit het tweejaarlijkse Nationaal Salarisonderzoek van Intermediair en Nyenrode Business University. Twee jaar geleden was dit nog 4,9 procent. Boven de 36 is het verschil 8,9 procent, ongeveer vergelijkbaar met twee jaar geleden.

De onderzoekers trekken een grens bij 36 jaar, omdat zij in de resultaten zagen dat veel vrouwen rond hun dertigste er even uit zijn vanwege het krijgen van een kind. Daardoor lopen ze een grotere achterstand op in salaris. 

Slecht nieuws

"Dat is slecht nieuws", zegt arbeidseconoom Ton Wilthagen van de Universiteit van Tilburg. Hij vindt het verontrustend dat het verschil in salaris tussen mannen en vrouwen weer lijkt te stijgen.

Het verschil tussen mannen en vrouwen kan bij het hoogste niveau, een afgeronde universitaire studie, oplopen tot 12.000 euro. Bij een hbo-diploma is het verschil 8000 euro, bij het mbo is het verschil 4000 euro, bij een diploma voor het voortgezet onderwijs is het verschil 3000 euro.

Vrouwen werken drie weken gratis

Uit het onderzoek, dat door 44.000 deelnemers is ingevuld, blijkt ook dat vrouwen gemiddeld drie weken gratis werken. Ze hebben gemiddeld een contract voor 32 uur per week, en werken twee uur extra. "Maar de werkdruk is wel ongeveer hetzelfde", licht Wilthagen toe. "Dus dan ben je vaker geneigd om door te werken, omdat er anders werk blijft liggen. Mannen werken vaker voltijd, dus daar komt het minder voor."

Naast loonkloof ook strafkloof: vrouw vaker ontslagen dan man
Lees ook

Naast loonkloof ook strafkloof: vrouw vaker ontslagen dan man

Uit het onderzoek blijkt ook: hoe hoger de opleiding, hoe groter het onderlinge verschil. Vooral binnen de juridische sector, bijvoorbeeld de advocatuur, en bij financiële sector, banken en verzekeraars, zijn de verschillen groot.

Onderhandelingstactiek

Volgens Wilthagen is het salarisverschil onder meer te wijten aan de onderhandelingstactiek. "De crisis is voorbij, dus er valt meer te halen. Daardoor ontstaat er meer ruimte voor onderhandelingen, maar die ruimte wordt vaak door mannen gepakt."

Mannen pakken een salarisonderhandeling ook anders aan dan vrouwen. Zo is een man vaak standvastiger. "Als je resoluut bent, bijvoorbeeld door te zeggen: 'ik heb geen begrip voor dit aanbod dus ik stap op,' bereik je meer dan als je begrip toont. Want dan ga je sneller akkoord met het aanbod."  Vrouwen hebben de neiging om dat laatste te doen.

Niet alleen een probleem van vrouwen

Jaap van Muijen van de Nyenrode Business Universiteit, de hoogleraar die het onderzoek deed, is stelliger. "Je kunt dit probleem niet alleen bij vrouwen neerleggen. Het is het probleem van de organisatie." 

Twee jaar geleden, toen het vorige onderzoek uitkwam, gaf hij ook de schuld aan de onderhandelingstactiek van vrouwen. Maar omdat het percentage is gestegen, kan dat niet alleen de oorzaak zijn. "De bedrijven moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Het zou goed zijn als elke werkgever transparant is over het salaris, en je iedereen dezelfde beloning geeft voor hetzelfde werk. Daar word je ook een aantrekkelijke werkgever van."

Tips: zo onderhandel je over een hoger salaris

Lees meer over
BedrijvenLoonkloofZ link in bioSalaris