Alcoholvrije wijn, kan dat wel?!

·Aangepast:
Alcoholvrije wijn, kan dat wel?!
Van onze partner Voordeelwijnen.nl

Voor menigeen is het elk jaar weer een uitdaging om zich niet te veel te laten gaan tijdens het kerstdiner. En dat uitgebreide tafelen gaat vaak ook nog eens gepaard met de nodige glazen alcohol. Gelukkig zijn er steeds meer gezonde en alcoholvrije alternatieven. Een 0.0 pilsje pakken, wordt steeds normaler. Maar zijn er ook al goede alternatieve voor wijn? Vinoloog Richard van der Linden meent van wel.

Alcoholvrij en -arm bier wordt steeds populairder. En je bent daarbij allang niet meer beperkt tot het gewone goudgele pilsje, want er is ook steeds meer speciaal bier met geen of weinig alcohol op de markt. En nu lijkt ook alcoholvrije wijn Nederland steeds meer te veroveren, ziet ook vinoloog en wijnleverancier Richard van der Linden.

We gaan steeds bewuster leven

Volgens Van Der Linden zijn mensen zich “steeds meer bewust van wat ze in hun mond stoppen. We lezen vaker de achterkant van verpakkingen en we kiezen meer en meer voor gezonde en duurzame alternatieven. Bewuster omgaan met alcohol hoort daar ook bij”, aldus de vinoloog.

Zelf verkoopt zijn bedrijf Coenecoop zoveel mogelijk duurzaam en biologisch geproduceerde wijnen en sinds een aantal jaar hebben ze ook een rijk assortiment alcoholvrije wijnen. “Al kun je eigenlijk niet van alcoholvrije wijn spreken”, legt Van der Linde uit. “Wijn mag namelijk officieel pas wijn heten als er 8,5 procent alcohol of meer in zit.”

Alcoholvrije wijn produceren is niet makkelijk

Alcohol werkt niet alleen op je stemming en rijvaardigheid, het is vooral ook een smaakversterker. “De alcohol maakt de smaak van een wijn geconcentreerder en als je de alcohol eruit haalt neem je dus ook geur- en smaakstoffen mee”, legt van der Linden uit. Bij het maken van een goede alcoholvrije wijn komt dan ook veel meer kijken dan het uitpersen van een paar druiven.

Sterker nog, de wijn wordt altijd eerst volgens het normale proces gemaakt en er vindt dus ook fermentatie plaats; het proces waarbij alcohol ontstaat. Vervolgens kan op diverse manieren de alcohol uit de wijn worden gehaald.

Uiteraard is het de bedoeling dat zo’n wijn zonder alcohol wel het karakter van het specifieke druivenras behoudt. Niet elk druivenras is daarom even geschikt. “Frisse en zurige wijnen zoals Riesling, Verdejo of Sauvignon Blanc lukken tot nu toe het best.” Dat komt vooral door de belangrijke rol die alcohol speelt bij de smaak. “Een wijn wordt ronder dankzij de alcohol. Het is dan ook veel moeilijker om een volle rode wijn of een houtgelegen Chardonnay zijn smaak te laten behouden als je de alcohol weghaalt.”

Alcoholvrij een blijvende trend

Toch verwacht de vinoloog dat de populariteit van alcoholvrije alternatieven op wijn alleen maar zal toenemen. “Volgens mij zitten we nog maar in het begin van de duurzaamheidstrend. Jongeren denken al heel anders na over eten en drinken, dan dat ik vroeger deed.” En zowel in de supermarkten als buiten de deur neemt het aanbod aan verantwoord en duurzaam eten alleen maar toe.

Op dit moment is slechts 0,6 procent van de wijnplas alcoholvrij, maar volgens Van der Linden gaat dat percentage flink toenemen. “We leren steeds meer dat we door bewuster te eten en te drinken gezonder worden en vaak ook nog eens wat voor de planeet kunnen doen”, en dat gaat beide in de toekomst steeds belangrijker worden, denkt Van der Linden. “Een verantwoorde wijn past daar natuurlijk perfect bij.”

Nieuwsgierig geworden? Bekijk hier het alcoholvrije assortiment van Voordeelwijnen.nl