Protestactie Charlotte

804 dagen op een wachtlijst voor hulp, wat vindt de GGZ-directeur daarvan?

Door RTL Nieuws··Aangepast:
804 dagen op een wachtlijst voor hulp, wat vindt de GGZ-directeur daarvan?
RTL

De protestactie van de suïcidale Charlotte Bouwman (26) legt de problemen bij de ggz pijnlijk bloot. Hoe kan het dat er zoveel mensen maandenlang op een wachtlijst staan? En waarom is het zo lastig om meer behandelplekken te creëren? De directeur van GGZ Nederland reageert: "We begrijpen heel goed dat dit mensen boos maakt."

Charlotte zegt dat er 90.000 ggz-wachtenden vóór haar zijn. Klopt dat?

Veronique Esman, directeur van GGZ Nederland: "Nee. Het aantal wachtenden is volgens onze gegevens 37.750 mensen. Ook dat is een aanzienlijk aantal. Eerder werd het cijfer van 90.000 genoemd in media, maar dat was het aantal voor basiszorg en gespecialiseerde ggz-zorg."

"Dat aantal leek ons aan de hoge kant en dus hebben we zelf onderzoek gedaan. Wij kwamen uit op 37.750 wachtenden voor de gespecialiseerde ggz-zorg voor volwassenen. Daarbij zit dus niet de basis-ggz."

Nog steeds een heleboel mensen. Hoe kan dat?

"In ons land is de maximale gemiddelde wachttijd 14 weken. De wachtlijstnormen worden in bepaalde regio’s voor sommige groepen wachtenden overschreden. Door krapte op de arbeidsmarkt is er voor sommige behandelingen niet genoeg personeel. De zorgaanbieders proberen met de verzekeraars tot voldoende zorgaanbod te komen in een regio, maar dat lukt niet altijd. Patiënten kunnen ook contact opnemen met de zorgverzekeraar voor wachttijdbemiddeling."

"Onze professionals gaan gebukt onder een enorme administratieve belasting. Dat kost ze ongeveer een derde van hun tijd. Als we daar snel in zouden kunnen snoeien, dan zou dat zeker al helpen om de wachtlijsten te reduceren. We zullen ook moeten kijken naar hoe we de samenwerking in de zorg kunnen verbeteren. Daarnaast moeten we investeren in het ontwikkelen van innovatieve methoden."

Heb jij vragen over zelfmoord?

Stichting 113 Zelfmoordpreventie: 0900-0113
Openingstijden: 24 uur, 7 dagen per week

Hoe kan het toch dat mensen als Charlotte al ruim 800 dagen wachten op hulp?

"We kennen de individuele situatie en geschiedenis van Charlotte niet, maar wij vinden haar situatie heel schrijnend. Wij hopen dat er snel verandering in komt. We nemen aan dat zij al contact heeft gehad met haar zorgverzekeraar om te zien waar zij het snelst geholpen kan worden."

Snapt u dat dit soort verhalen mensen heel boos maakt? 

"Het is echt vreselijk om zo lang te moeten wachten op de juiste hulp. Iedere wachtende is er voor ons één te veel. We begrijpen heel goed dat dit mensen boos maakt. Onze mensen doen er echt alles aan om mensen zo goed en zo snel mogelijk te helpen."

De suicidale Charlotte staat al ruim 800 dagen op een wachtlijst. Volgens haar zijn er 80.000 wachtenden voor haar en schiet de GGZ totaal tekort.

Is het zo lastig om meer behandelplekken te creëren?

"Dat lukt jammer genoeg niet omdat er te weinig personeel beschikbaar is om deze mensen te behandelen. Er wordt momenteel wel extra personeel opgeleid, bijvoorbeeld veel gz-psychologen, maar deze komen pas volgend jaar op de markt."

Wie is er verantwoordelijk voor mensen als Charlotte?

"Het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. De zorgaanbieder is verantwoordelijk voor het leveren van goede zorg. De zorgverzekeraar heeft zorgplicht en is verantwoordelijk voor voldoende inkoop van geestelijke gezondheidszorg."

Wat moet er gebeuren om dit soort schrijnende verhalen te voorkomen?

"We moeten de komende tijd echt gaan kijken naar het verbeteren van de samenwerking in de zorg. We moeten een innovatie- en investeringsagenda maken en heel stevig inzetten op preventie. Daarnaast is het heel belangrijk om onze professionals te blijven waarderen. De regeldruk moet omlaag en er moeten voldoende beschikbare middelen en opgeleid personeel bijkomen."

Suïcidale Charlotte: 'Van kastje naar muur gestuurd'

Charlotte houdt sinds maandag een protestactie bij het ministerie."Ik heb een complexe vorm van PTSS en een bipolaire stoornis omdat ik chronisch getraumatiseerd ben tijdens mijn jeugd. Ik heb een complexe traumabehandeling nodig. Er zijn vijf centra die deze behandeling aanbieden. Een behandeling kost ongeveer 10.000 euro per jaar. Nergens is plek en niemand wil me behandelen. Ik sta al ruim 800 dagen op een wachtlijst. Omdat ik niet word geholpen en al meerdere keren op de intensive care lag, heb ik al vijf ton gekost en ben ik nog altijd ziek."

"Het team van het ministerie verwijst mij naar de zorgverzekeraar, want die heeft zorgplicht. Maar de zorgverzekeraar zegt dat ik nergens terecht kan. Centra willen me niet behandelen omdat ik misschien wel vijf tot tien jaar behandeld moet worden en omdat er geen garantie is dat ik helemaal beter word. Ik word van het kastje naar muur gestuurd."

Charlotte wacht al 800 dagen op psychische zorg, protesteert bij ministerie
Lees ook

Charlotte wacht al 800 dagen op psychische zorg, protesteert bij ministerie

Lees meer over
GGZ NederlandGezondheidszorgGeestelijke gezondheidszorg