Nieuws

Ontslagen KLM-purser die rooster manipuleerde, krijgt 64.000 euro

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© ANPOntslagen KLM-purser die rooster manipuleerde, krijgt 64.000 euro
RTL

KLM had een purser die zijn rooster manipuleerde, niet op staande voet mogen ontslaan. Wel mag de luchtvaartmaatschappij de arbeidsovereenkomst van de man op gewone manier ontbinden. Dat levert de purser 64.000 euro bruto op.

Na uitgebreid onderzoek bleek vorig jaar dat de 42-jarige purser zich op slinkse wijze toegang had weten te verschaffen tot het planningssysteem. Zo kon hij minstens anderhalf jaar lang met vele tientallen wijzigingen een zo gunstig mogelijk rooster voor zichzelf samenstellen.

Daarbij gebruikte de man onder meer inloggegevens van collega's en de laptop van zijn partner, die eveneens bij KLM werkt.

Ontslag op staande voet

Nadat KLM de roostermanipulaties ontdekte, werd de purser eind september op staande voet ontslagen. Volgens de luchtvaartbedrijf is het vertrouwen in de werknemer onherstelbaar beschadigd omdat hij zichzelf bevoordeelde, en collega's daarmee benadeelde.

De purser stapte echter naar de rechter om het ontslag aan te vechten. Hij erkent zijn fouten, maar vindt ontslag buitenproportioneel. Volgens hem wilde hij sneller zekerheid over vrije dagen, onder meer omdat die nodig waren om met zijn partner naar een kliniek te gaan in verband met hun kinderwens.

Cateraar KLM had werkneemster die eten proefde nooit mogen ontslaan
Lees ook

Cateraar KLM had werkneemster die eten proefde nooit mogen ontslaan

Te hard

Bij de Amsterdamse kantonrechter haalde de purser deels zijn gelijk. Mede gezien het verder vlekkeloze dienstverband van ruim 18 jaar en het feit dat KLM of derden niet financieel zijn benadeeld, vindt de rechter het ontslag op staande voet te hard. "KLM had een minder ingrijpende maatregel dienen te kiezen."

Dat betekent echter niet dat de purser bij KLM kan terugkeren. Zijn handelswijze wordt door de kantonrechter beschouwd als 'onacceptabel, ongeoorloofd en verwijtbaar'. De manipulatie van het rooster is daarmee ook een gegronde reden voor ontslag.

Ontslagvergoedingen

Daarom mag de werkgever de arbeidsovereenkomst per begin maart ontbinden. Dat betekent dat de purser nog vijf maanden salaris krijgt doorbetaald, ofwel bijna 22.000 euro. Ook heeft de purser recht op een reguliere ontslagpremie, de zogeheten transitievergoeding. Die bedraagt ruim 42.000 euro.

De purser had nog een extra schadevergoeding geëist, omdat hij vindt dat zijn reputatie is beschadigd. KLM zou zijn ontslag weinig discreet hebben rondgebazuind. Naar dat geld kan de purser fluiten, want volgens de kantonrechter heeft het bedrijf bij het ontslag niet ernstig verwijtbaar gehandeld.

Lees meer over
Air France KLMOntslagLuchtvaart