Zouden we vaker grieperig thuis moeten blijven?

Je bent ziek, maar komt toch op kantoor om te werken. In deze tijden van besmettingsgevaar en desinfectiegel zou je het misschien niet doen. Vanwege het coronavirus zijn bedrijven extra streng voor zieke collega's. Normaal gesproken stijg je juist in aanzien, als je arbeidsethos het wint van je griep. Maar is dat wel zo verstandig?
"Niet lekker", "een griepje", "een beetje verkouden." De Nederlandse taal kent genoeg verkleinwoorden om ziekte en zwakte te verhullen. Het toont karakter om toch te werken, terwijl je eigenlijk niet fit genoeg bent.
Echt koorts
"Ik ga alleen niet werken wanneer ik echt koorts heb of niks binnen kan houden. Voor een verkoudheid of griepje blijf ik niet thuis", reageert bijvoorbeeld Jelle Blom na een oproep van RTL Z.
Sommige bedrijven en sectoren stimuleren werknemers zelfs zich zo min mogelijk ziek te melden. Het kost kappers bijvoorbeeld vakantiedagen, als ze niet kunnen werken. Dat staat zo afgesproken in de cao.
Nu kijken bedrijven er anders naar. Zelfs kerngezonde werknemers wordt gevraagd om thuis te blijven. De reden: corona. Werkgevers willen voorkomen dat het halve pand straks in quarantaine moet.
Afweer
"De reden dat we nu zo streng zijn is dat nog niemand afweer heeft", legt bedrijfsarts Jurriaan Penders uit. Hij is medisch directeur bij Human Total Care, waar onder meer ArboNed onder valt. "Daarom proberen we de verspreiding van het virus in te dammen."
Volgens hem ontwikkelt de normale griep zich echt anders dan dit coronavirus. "De kans op besmetting is groter. Dat maakt de aanleiding voor preventie ook urgenter", vervolgt hij.
Coronastorm
Het lijkt nu moeilijk voor te stellen, maar ooit gaat de coronastorm weer liggen. Mogen medewerkers dan weer snotterend naar de zaak? Of kan werkend Nederland iets leren van de omgang met dit virus?
"Het verbaast mij hoe corona ervoor zorgt dat werkgevers ineens wél flexibiliteit tonen", zegt Vivian Acquah, die zich als 'workplace wellness advocate' bezighoudt met gezond werken. "Ik ben benieuwd hoe dat straks gaat, als kwestie over is."
Want het klinkt misschien stoer om toch te gaan werken, terwijl je ziek bent. Maar dat is maar een kant van het verhaal.
Productiviteit
Ja, je baas hoeft je niet te betalen, terwijl je thuis in bed ligt. Maar wie ziek is, en toch komt werken, kost ook geld. Volgens sommige onderzoekers zelfs meer dan wanneer je thuis was gebleven.
"Als iemand niet te genieten is nemen collega's dat makkelijk over. Dat is heel aanstekelijk."
Je bent namelijk minder productief dan gebruikelijk, blijft waarschijnlijk langer ziek en als je je eigen gezondheid echt verwaarloost vergroot je de kans op ernstiger gezondheidsproblemen op langere termijn. En langdurig ziek zijn is pas echt vervelend voor je baas.
Volgens het meest recente onderzoek van TNO gaan vier op de tien Nederlanders wel eens naar hun werk, terwijl ze daar eigenlijk te ziek voor zijn. Gemiddeld zo'n drie dagen per jaar.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Mensen die in het onderwijs, of de gezondheidszorg werken komen het vaakst toch opdagen. Pamela Batenburg kan erover meepraten. "Ik werk op een kinderdagverblijf en merk dat veel collega's gewoon komen opdagen als ze echt ziek zijn. Dat vind ik belachelijk, omdat je met een baan zoals die van mij heel snel anderen besmet, omdat je veel persoonlijk contact hebt", schrijft ze RTL Z.
Kwetsbare groep mensen
Ook Suus Velmans werkt in de zorg. "Mijn ervaring is dat wij vaak ondanks griepverschijnselen door blijven werken. Of dat verstandig is? Absoluut niet. Wij werken met een zeer kwetsbare groep mensen. Het blijft lastig om hierin een keuze te maken."
Wat het zo lastig maakt is het personeelstekort, zeggen zowel Batenburg als Velmans. Ziekmelden betekent immers dat je collega's het met iemand minder moeten doen.
"Met een paracetamolletje aan het werk zijn: daar is niet zoveel mis mee."
Volgens Acquah ervaren werknemers een bepaalde druk, om toch te gaan werken. "Vooral in traditionele werkomgevingen, waar het normaal is om op elkaar te letten proberen werknemers zo min mogelijk afwezig te zijn. Je wilt dan niet bekendstaan als iemand die vaak ziek is", analyseert zij.
Chagrijnig
Dat kan schadelijk zijn, stelt zij. Niet alleen voor de persoon in kwestie, ook voor de sfeer en - uiteindelijk - de productiviteit. Acquah: "Als zo iemand niet te genieten is en chagrijnig zit te zijn: dat is heel aanstekelijk. Collega's nemen dat makkelijk over."
"Het blijft een afweging tussen hoe productief je bent, wat het oplevert en hoeveel risico je loopt om anderen aan te steken", nuanceert bedrijfsarts Penders.
"We weten dat mensen met griep in de eerste dagen besmettelijk zijn voor anderen, daarna ben je weliswaar wat minder productief, maar je kunt best wat bijdragen. En door afleiding te hebben en wat uit je handen te zien komen, ga je je ook beter voelen dan wanneer je lamlendig op de bank blijft hangen."
Aangestoken
Zorgt dat niet voor besmettingen op de werkvloer? "Heb me altijd kapot geërgerd aan collega's die kwamen werken en zich de longen uit het lijf hoestten", schrijft oud-controller Hub Aichholzer bijvoorbeeld. "Na drie dagen melden ze zich toch ziek, maar intussen hadden ze de andere mensen aangestoken".
De balans moet redelijk zijn, zegt Penders. "Maar met lichte klachten en een paracetamolletje aan het werk zijn: daar is niet zoveel mis mee."
Acquah hoopt in elk geval dat de flexibiliteit die werkgevers nu laten zien een blijvertje is. "Dat is niet alleen goed voor de productiviteit, maar ook voor de loyaliteit en werknemersbetrokkenheid. Want met die flexibiliteit houd je talent vast."