Personal Finance

Duizenden bedrijven vragen deeltijd-ww aan, maar dat biedt geen garantie op zelfde loon

Door RTL Z / Sam Trompert & Frederique Dormaar··Aangepast:
© Getty ImagesDuizenden bedrijven vragen deeltijd-ww aan, maar dat biedt geen garantie op zelfde loon
RTL

Als het bedrijf waar je werkt in de problemen komt door het coronavirus, dan kan je baas werktijdverkorting aanvragen. Maar let op: dit heeft grote gevolgen voor werknemers en het kan leiden tot een grote inkomensachteruitgang.

Werktijdverkorting betekent dat werknemers binnen een bedrijf minder uren gaan werken. Onder bijzondere omstandigheden, zoals nu met het coronavirus, kan een werkgever hierom vragen als hij minimaal 2 en maximaal 24 weken minstens 20 procent minder werk heeft. Daarbij wordt ook gekeken hoe groot de financiële schade is van dat bedrijf.

Tienduizenden bedrijven hebben een aanvraag voor werktijdverkorting ingediend. Zij verwachten de komende twee weken veel minder of helemaal geen werk te hebben. De bedrijven hebben samen voor in totaal honderdduizenden medewerkers werktijdverkorting aangevraagd. 

Hoe werkt het?

Stel, je werkt in een schoenenwinkel. Je bent in loondienst en hebt een contract voor 38 uur. Maar door de coronacrisis koopt bijna niemand meer schoenen. Je baas besluit dat je nog 1 dag in de week moet komen werken. Voor die overige 30 uur stuurt hij je naar huis.

Je baas kan dan voor die uren dat je thuis zit werktijdverkorting aanvragen. Je blijft dan gewoon in dienst en krijgt ook salaris. Het UWV betaalt 70 procent van je loon aan je werkgever en hij betaalt dat weer aan jou.

Veel minder salaris

Sommige werkgevers zullen je loon aanvullen tot 100 procent. "Maar dat is geen wettelijke verplichting. In principe hoef je alleen de ww-uitkering te storten, en dat is in de eerste twee maanden 75 procent en daarna 70 procent van het loon", zegt arbeidsrechtadvocaat Maarten van Gelderen.

Voor de schoenenverkoper geldt dan dat hij voor 8 uur 100 procent salaris krijgt, maar voor die overige 30 uur dus na twee maanden maar 70 procent. Stel dat hij normaal 2.300 euro bruto per maand verdient, dan krijgt hij dan nog maar 1.755 euro.

En als zijn baas helemaal geen werk meer voor hem heeft, dan krijgt hij nog maar 1.610 euro in plaats van 2.300 euro.

Snel in de schulden

"Je moet dan echt de broekriem aanhalen. Zeker mensen met een laag inkomen kunnen dan snel in de schulden komen. Ze krijgen deurwaarders aan de deur. De problemen kunnen zo groot worden, dat mensen er ziek van worden", zegt Hella Vercammen.

Ze is bedrijfsjuridisch adviseur bij The Legal Company en adviseert mkb-bedrijven. Vercammen wordt 'overspoeld met vragen' over werktijdverkorting.

Overheid moet maatregelen nemen

Daarom raadt Vercammen werkgevers aan om, als het financieel even mogelijk is, zeker het loon voor lager betaalde banen, toch aan te vullen tot 100 procent. "Na de coronacrisis heb je elkaar weer nodig."

Dat is Peter de Jong, coördinator arbeidsvoorwaarden bij CNV Vakmensen, te vrijblijvend. "Zondag zei minister Bruins: 'Let een beetje op elkaar'. Daar hoort dit bij. Er moet doorbetaald worden tot 100 procent", aldus De Jong. Hij wil dat de overheid maatregelen neemt.

Pensioenpremies lopen door

Ook op het gebied van de ww-rechten van de werknemer. "Als ondernemingen alsnog omvallen, dan krijgen werknemers voor de tweede keer een rekening gepresenteerd, want werktijdverkorting gaat af van je ww-rechten", zegt De Jong. Met andere woorden: als je al werktijdverkorting hebt gehad, heb je minder lang recht op 'echte' ww.

Het UWV bevestigt dat werktijdverkorting afgaat van je recht op ww. Wel lopen de sociale verzekeringspremies door. "Bij werktijdverkorting betaalt UWV bruto. Dat is dus inclusief werkgeverspremies", zegt de woordvoerder van het UWV. Ook de pensioenpremies lopen gewoon door, dus de pensioenopbouw loopt geen schade op.

Flexwerkers nergens recht op

Al met al kan werktijdverkorting dus leiden tot een flinke inkomensval. Maar er zijn ook veel mensen die helemaal niets krijgen, waarschuwt Vercammen.

Bijvoorbeeld als je nog maar net werkt en te kort ww hebt opgebouwd. En voor flexwerkers, zzp'ers of mensen met een rechtsgeldig 0-uren contract heeft de werkgever geen loondoorbetalingsplicht.

Lees meer over
UWVCoronavirus