Noodmaatregel vervangt 'corona-ww': dit verandert er voor jou
Het kabinet heeft een groot noodpakket aangekondigd om de economische gevolgen van de coronamaatregelen te verzachten. De duurste maatregel: een noodfonds waaruit werkgevers compensatie kunnen krijgen voor loonkosten van werknemers. Daarmee vervalt de werktijdverkorting.
Werktijdverkorting was juist een paar weken geleden mogelijk gemaakt voor bedrijven die te lijden hadden onder de corona-uitbraak.
Als een bedrijf verwachtte tijdelijk veel omzet mis te lopen, kon het (een deel van) het personeel geheel of gedeeltelijk naar huis sturen. De uren die dan niet werden gewerkt, werden voor 70 procent vergoed door het UWV.
Alternatief
Maar die regeling bleek volstrekt onhoudbaar. Gisteren hadden al 78.000 bedrijven werktijdverkorting aangevraagd en al die aanvragen konden niet snel genoeg beoordeeld worden.
En dus is er nu een alternatief: de tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud (NOW). Die regeling werkt anders, waardoor hij veel sneller kan worden toegekend en open staat voor meer bedrijven.
Bedrijven die al werktijdverkorting hadden gekregen, houden dat gewoon. Alle bedrijven die een aanvraag hadden gedaan die nog niet was gehonoreerd, gaan over naar het nieuwe systeem.
Wat is de NOW?
De algemene regel is dat bedrijven die meer dan 20 procent omzetverlies verwachten door de crisis een tegemoetkoming mogen aanvragen in de loonkosten. Die kan oplopen tot maximaal 90 procent van de loonsom: het geld dat de werkgever kwijt is aan loon voor werknemers.
Maar: dat geldt alleen als het bedrijf in de periode dat ze die tegemoetkoming krijgen geen mensen ontslaat én gewoon de salarissen doorbetaalt. Als bedrijf kun je een aanvraag doen voor drie maanden, die nog een keer met drie maanden verlengd kan worden.
WW-rechten niet opgesoupeerd
Maar de NOW is zeker geen nieuwe regeling met dezelfde uitwerking als de oude. Voor werknemers is de regeling gunstiger.
Als je in aanmerking kwam voor werktijdverkorting, teerde je als werknemer in op je ww-rechten. Als onverhoopt je bedrijf dan alsnog op de fles zou gaan of je zou worden ontslagen, zou je dus minder lang ww kunnen krijgen.
Bovendien ben je onder de nieuwe regeling verzekerd van het feit dat je je volledige loon behoudt. Onder de werktijdverkorting was dat geen garantie.
Sommige werknemers kregen voor de uren die zij niet meer mochten werken slechts 70 procent van hun loon uitgekeerd, gelijk aan de vergoeding die de werkgever van het UWV kreeg. Het was aan de werkgever om te besluiten om dat bedrag aan te vullen of niet. Dat is nu dus niet meer zo.
Aan de slag blijven
En er verandert meer. Waar de werktijdverkorting erop was gericht om bedrijven en personeel een vergoeding te geven voor niet gemaakte uren, is ook dat anders bij de NOW. Als het bedrijf waar jij werkt namelijk een tegemoetkoming in de loonkosten aanvraagt, betekent dat niet dat jij niet hoeft te werken.
"Werknemers en werkgevers kunnen zelf afspreken of werknemers werk moeten verrichten", schrijft de Kamer van Koophandel in een toelichting op de maatregelen.
Het idee is dus: je wordt gewoon doorbetaald en om dat rendabel te houden ondanks de omzetdaling compenseert de staat jouw werkgever, zodat je niet ontslagen hoeft te worden. Maar omdat je gewoon je geld krijgt als iedere andere maand, en er geen koppeling is met een werkloosheidsregeling, mag je baas je ook vragen om te werken.
Ook voor flex- en uitzendkrachten
Ook fijn: bedrijven mogen de regeling ook gebruiken om mensen met een flexcontract in dienst te houden en te blijven betalen. Daarvoor geldt gewoon dezelfde regel. Ook uitzendbureau's kunnen aanspraak maken op de NOW.
Variabele vergoeding
Er komt wel een stuk meer rekenwerk kijken bij de NOW. De tegemoetkoming in de loonkosten voor de werkgever loopt dus op tot maximaal 90 procent, maar het daadwerkelijke percentage hangt af van de omzetdaling die het gevolg is van de coronacrisis.
Hoe die percentages precies liggen, is nog niet duidelijk, omdat de regeling nog verder wordt uitgewerkt. Wel weten we het in grote lijnen:
- Als de omzet 100 procent daalt, is de tegemoetkoming 90 procent.
- Bij een omzetdaling van 50 procent is de tegemoetkoming 45 procent.
- Bij een daling van 25 procent is de tegemoetkoming 22,5 procent.
Het bedrijf waar je werkt krijgt een voorschot van 80 procent van het aangevraagde bedrag, op basis van de geschatte omzetdaling. Achteraf wordt dan gekeken of dat terecht was en zal er eventueel nog geld moeten worden terugbetaald of bijbetaald.
Kost klauwen met geld
De regeling kost de staat wel klauwen met geld. Als een kwart van de werkgevers een aanvraag doet voor 45 procent van hun loonsom, kost het al 10 miljard in de komende drie maanden, rekent het ministerie van Economische Zaken voor.