Personal Finance

Coronacrisis of niet, huizenkopers moeten nog steeds overbieden

Door Frederique Dormaar··Aangepast:
© ANPCoronacrisis of niet, huizenkopers moeten nog steeds overbieden
RTL

De economie piept en kraakt onder de uitbraak van het coronavirus, maar daar is op de woningmarkt nu nog weinig van te merken. Huizenkopers worden weliswaar voorzichtiger, maar dat betekent niet dat de huizenprijzen meteen zakken. Wie een huis in een populaire stad wil bemachtigen, moet nog steeds overbieden.

"De koper heeft net 25.000 euro boven de vraagprijs geboden", zegt makelaar Erik Smit van Jansen Smit Makelaars, die zojuist een huis heeft verkocht in Amstelveen. "En gisteren verkocht ik een huis in Amsterdam Noord voor 12 procent boven de vraagprijs."

Snotterige kijkers

Huizenkopers laten zich niet afschrikken door het coronavirus. Wie zich al op de markt begeeft, stopt niet ineens met zoeken. Dat merkt makelaar Debbie Mels in Eindhoven ook. "Mijn agenda zit morgen helemaal vol met bezichtigingen."

Wel signaleert Mels dat kijkers voorzichtiger worden. "Soms zeggen kijkers een bezichtiging af, omdat ze zelf milde klachten hebben of omdat ze bang zijn om besmet te raken." De Eindhovense makelaar schat dat 1 op de 10 bezichtigingen wordt gecanceld vanwege corona.

Koper trekt zich terug

Huizensite Funda merkt duidelijk dat de belangstelling terugloopt. De woordvoerder meldt wel dat de bezoekersaantallen op de site kleiner worden en dat er minder contactaanvragen zijn richting makelaars.

De directeur van Funda Quintin Schevernels zegt op Twitter dat zeker 30 procent minder mensen een aanvraag doen voor een bezichtiging. Zo'n 70 procent zet de aanvraag dus nog gewoon door.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Vermogen verdampt

Af en toe gebeurt het dat een koopovereenkomst wordt geannuleerd, zeggen makelaars tegen RTL Z. Kyras Dimitopoulos van Wij Makelaardij in Utrecht bood maandag namens een klant op een huis. Hij werd overboden door twee partijen, maar beide bieders trokken zich vervolgens terug vanwege de coronacrisis.

"Bij de een is het vermogen verdampt door de scherp dalende aandelenkoersen. De ander heeft een evenementenbureau en die business ligt door de uitbraak helemaal stil", zegt Dimitopoulos, wiens klant de lachende derde was.

Minder beleggers op de markt

Doordat de beurs zo’n optater heeft gehad, zijn er nu vooral minder beleggers op de markt, maar particulieren hebben nog steeds interesse. "Die zitten door de maatregelen ineens thuis en hebben daardoor tijd om zich eens te oriënteren op de huizenmarkt en een makelaar te bellen", verklaart de Utrechtse makelaar Dimitopoulos.

Leegstand kost geld

Ook het aanbod is nog op peil, volgens de makelaars die RTL Z sprak. Veel mensen die nu verkopen, hebben zelf al een woning gekocht en leegstand kost alleen maar geld.

Om de kans op besmetting zo klein mogelijk te maken, houden makelaars geen groepsbezichtingen meer. Ook de Open Huizen Dag van 28 maart is geschrapt vanwege het coronavirus. Makelaars spreken alleen nog 1 op 1 af met kijkers.

Biedingsstrijd minder intens

Of de prijzen door de uitbraak van het virus op termijn gaan zakken, vinden de makelaars lastig te voorspellen. "Er is nog steeds een tekort aan woningen en de rente is nog laag, dus de ingrediënten zijn op zich goed", zegt Smit.

De vraag is wel hoe lang die rente laag blijft en wat consumenten doen als de coronocrisis lange tijd aanhoudt of zelfs ernstiger wordt. "Als de werkloosheid oploopt en het vertrouwen in de economie neemt af, dan zal de bereidheid om een huis te kopen afnemen", zei woningmarkteconoom Nic Vrieselaar van de Rabobank eerder tegen RTL Z.

Minder heftige biedingsstrijd

Hoewel de woningmarkt nu nog niet hard wordt getroffen door de coronacrisis, lijkt een normalisering van de huizenprijzen er wel aan te komen. "Als minder mensen komen bezichtigen wordt de biedingsstrijd een stuk minder intens", aldus Vrieselaar.

Overbieden wordt dan minder noodzakelijk, of zelfs overbodig. "Dat zorgt voor veel minder opwaartse prijsdruk."

Lees meer over
FundaWoningmarktEconomieCoronavirus