Bijbaan kwijt? Bij dit soort bedrijven kun je nu het beste solliciteren
Hoe kun je als student of scholier nog een zakcentje bijverdienen? Nu veel bedrijven gesloten zijn, zijn ook veel jongeren de inkomsten van hun bijbaantje kwijt. Ze hadden bijvoorbeeld werk in een restaurant of café, dat tijdens de coronacrisis niet meer open kan.
Honderden jongeren zitten ineens zonder inkomsten, blijkt uit een meldpunt van jongerenvakbond Young & United. En dat zou slechts het topje van de ijsberg zijn, zegt de club desgevraagd.
Geen baan meer
Eugene is zo iemand die zijn werk verloor. Hij vraagt via het Instagram-account van RTL Z waar hij op dit moment het beste kan zoeken, als hij weer wat zou willen bijverdienen. "In verband met het sluiten van de horeca heb ik geen baan meer", schrijft hij.
Uitzendbureau YoungCapital, dat veel bemiddelt tussen werkgevers en jongere werknemers, ziet een forse daling in het aantal sollicitaties in de horeca en retail, respectievelijk 87 procent en 54 procent minder. "Een ramp voor deze sectoren", zegt algemeen directeur Ineke Kooistra.
Maar dus ook voor het personeel. Volgens de jongeren- en studentenvakbonden zijn veel studenten sinds de invoering van het leenstelsel afhankelijk van een bijbaan voor extra inkomsten.
Nulurencontract
Je hebt soms wel recht op doorbetaling, als je via een nulurencontract werkt of via een uitzendbureau. Na drie maanden heb je bijvoorbeeld recht op doorbetaling voor het gemiddelde aantal uren dat je normaal gesproken zou werken. En sinds de invoering van de Wet Arbeidsmarkt in Balans moet je na twaalf maanden flexibele arbeid een contract aangeboden krijgen.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Of dit het moment is om je werkgever op dat soort rechten te wijzen? Je wil misschien na deze crisis ook weer aan de slag bij je baantje en je baas maakt zich nu zorgen om het voortbestaan van zijn eigen zaak, niet om jouw bijverdiensten. Hij of zij zal het je niet in dank afnemen als je je hand komt ophouden.
Maar, waar moet je het dan zoeken, als je nu een bijbaantje wil? Gelukkig zijn er ook sectoren waar ze nu juist zitten te springen om personeel. Waar de horeca in de rats zit, beleven supermarkten juist extreem drukke tijden. Albert Heijn werft zelfs speciaal extra krachten.
Winkels en thuisbezorging
"We hebben vooral in winkels en bij thuisbezorging extra mensen nodig", laat een woordvoerder weten. Supermarktketen Jumbo lost het op dit moment nog op met het huidige personeel.
Ook de transport en logistiek heeft nog veel vacatures, weet Kooistra van Young Capital. Ruim een kwart van alle sollicitaties zit inmiddels in die hoek, al zijn dat niet per se bijbanen. Je zult daarvoor sowieso een rijbewijs nodig hebben. Ook callcenters werven nog.
En wat denk je van een carrière als babysitter? Nu veel ouders thuis moeten werken en voor de kinderen moeten zorgen is daar vast veel interesse voor, zou je zeggen.
Voorzichtiger
"We zien dat meer mensen zich melden als oppasser", zegt Jules van Bruggen, oprichter van oppasplatform Sitly. "Maar we merken ook dat ouders in deze tijden wat voorzichtiger zijn, om nieuwe mensen in huis toe te laten." Als je bij mensen thuis wil oppassen is het wellicht makkelijker om rond te vragen bij mensen die je al kent.
Toch is er wel behoefte aan iemand die de kinderen bezighoudt, als de ouders aan het werk zijn. Daarom is Sitly gestart met het bemiddelen tussen ouders en online tutors.
"Je kunt je aanmelden als huiswerkbegeleider, om kinderen met hun huiswerk te helpen, via een videoverbinding", vertelt Van Bruggen. Volgens Sitly is 80 procent van de ouders die via Sitly een oppas inschakelt geïnteresseerd in online oppassers.
Bijlenen
Naast het vinden van een nieuwe bijbaan, kun je ook wachten op de uitwerking van het noodpakket van het kabinet, waarmee werkgevers de lonen van hun personeel door kunnen betalen. Het geld dat beschikbaar komt is ook bedoeld voor flexibel personeel, heeft het kabinet aangegeven.
Of dat ook voor mensen met een bijbaan geldt is nog even afwachten. In een brief aan de Tweede Kamer suggereerde minister Ingrid van Engelshoven (D66) dat studenten kunnen bijlenen bij DUO, om hun financiële problemen op te lossen.