Hamsterwoede ebt weg, maar rijst, pasta en wc-papier zijn nog steeds mateloos populair
Het ergste collectieve hamstergedrag lijkt wel achter de rug te zijn, maar toch spekken we de kas van de supermarkten nog behoorlijk met zijn allen. De weekomzet ligt nog altijd zo'n 10 procent hoger dan vorig jaar, maar dat is alweer een stuk minder dan vorige week.
Dat blijkt uit nieuwe cijfers van databedrijf Iri. De weekomzet van de supermarkten kwam vorige week uit op 847,8 miljoen euro, dat is 79 miljoen meer dan in dezelfde week vorig jaar. De cijfers laten het beeld zien van vorige week, dus nog voor er in de supermarkten extra strenge maatregelen werden genomen.
Op het hoogtepunt van de hamsterwoede, zette de supermartkbranche op een haar na een miljard euro om in een week.
Tissues, rijst, pasta
Afnemende koopdrift of niet, sommige producten zijn nog steeds maar amper aan te slepen. Tissues vinden gretig aftrek, handzeep is extreem gewild en ook rijst, conserven en pasta werden twee keer zoveel verkocht als normaal. Er werd 95 procent meer WC-papier verkocht, blijkbaar zijn de voorraadkasten nog steeds niet vol.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Niemand heeft nog pakjes nodig
Nu we de massaal de ganse dag thuis zitten, worden sommige producten trouwens ook veel minder populair. Pakjes drinken bijvoorbeeld: de omzet in die categorie daalde met 55 procent. De kinderen zitten immers thuis, en dus hoeven ze geen drinken mee te nemen naar school.
Ook kauwgom werd veel minder verkocht (-16 procent). Een mogelijk verklaring daarvoor zou kunnen zijn dat het gebrek aan sociale contacten de behoefte aan frisse adem vermindert, denkt Iri. Er werd ook minder tabak verkocht: de omzet daalde met 3 procent.
Drogist draait goed
Niet alleen de supermarkten draaien trouwens uitzonderlijk goed, ook de drogisterijen doen uitstekende zaken. De omzet in week 13 was ook daar veel hoger dan normaal: 9 procent meer dan een jaar eerder. Toch wordt ook daar duidelijk minder gehamsterd, want ten opzichte van een week eerder werd er dan weer 21,5 procent minder omgezet.
Slijterijen hebben het nakijken. Waar twee weken geleden mensen nog massaal drank in gingen slaan, was dat vorige week in het geheel niet zo. De omzetten daalden zelfs ten opzichte van vorig jaar.