'Zorgpersoneel dat lang ziek wordt door coronacrisis moet volledig loon houden'

De druk op zorgverleners is immens door de coronacrisis. In de ziekenhuizen werken ploegen van artsen en verpleegkundigen zich een slag in de rondte om patiënten te helpen en lopen daarbij zelf ook gevaar voor hun gezondheid. Dat mag niet bestraft worden met een gevaar voor de portemonnee.
Dat vindt in ieder geval vakbond CNV. De kans dat zorgverleners zelf ziek worden neemt toe, en de gevolgen daarvan zijn mogelijk lang voelbaar.
Niets geregeld
De bond maakt zich zorgen over zorgverleners die zelf op de ic kunnen belanden als ze het virus onder de leden krijgen, en daarvan mogelijk lang tot zeer lang moeten revalideren.
"Daar is niets voor geregeld. Dat is schrijnend omdat aan hen gevraagd wordt om aan het werk te gaan", vertelt André van der Vlugt, woordvoerder van CNV.
Minder loon bij lange ziekte
Als je langdurig ziek bent, dan krijg je na verloop van tijd niet meer je gehele loon uitbetaald. Wanneer dat moment komt verschilt per cao, maar voor bijna al het zorgpersoneel geldt dat het eerste jaar volledig wordt doorbetaald, maar in het tweede jaar wordt er flink gekort: naar 70 procent.
Wat de vakbond betreft is dat oneerlijk en moet er een fonds komen waaruit de lonen aangevuld zouden kunnen worden, als dat nodig blijkt te zijn. En het gaat dan niet alleen om mensen die langdurig lijden onder de nasleep van de ziekte zelf, maar ook om zorgpersoneel dat psychisch in de knel komt.
Depressies en ptss
Daarover maakt ook de beroepsvereniging voor verpleegkundigen zich zorgen. "Er is nu een megahoge druk en er was al een personeelstekort", vertelt Margriet Bakker, woordvoerder van Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN).
Chinese wetenschappers stelden in februari al in een wetenschappelijke publicatie in het medische tijdschrift The Lancet dat zorgmedewerkers een verhoogd risico lopen op ernstige psychische klachten als depressies en post-traumatisch stresssyndroom (PTSS), als gevolg van de coronacrisis.
"Het kan ook heel goed zijn dat medewerkers de druk nu aankunnen, maar later alsnog verschijnselen gaan vertonen." Om de mensen in de zorg ook mentaal bij te kunnen staan, is daarom mede op aandringen van de V&VN een hulplijn opgezet, waar zorgprofessionals 'hun hart kunnen luchten'.
Verpleegkundige aan het huilen
De voorzitter van de Nederlandse Vereniging Intensive Care, Diederik Gommers, vertelde eerder bij Jinek al hoe groot de impact is op het ziekenhuispersoneel. "Er stond op mijn afdeling een verpleegkundige te huilen", aldus Gommers die zelf ic-arts is in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam.
"Je moet je voorstellen, als er twee patiënten tegelijk onderuit gaan, of dat je later je medicijnen hebt, of dat je met collega's werkt waar je minder op kan bouwen: dat doet iets met je."
We moeten nog wel even
V&VN-bestuurder en verpleegkundige Conny van der Velden schrijft in een statement dat werd gedeeld met RTL Z dat er veel van verpleegkundigen wordt gevraagd en dat de kans op fouten toeneemt.
"Collega’s kunnen soms niet meer de zorg bieden zoals ze zouden willen. Dat is in gewone tijden al soms lastig. Samen met de toevloed van zware patiënten en de stress geeft dat het gevoel dat je niet meer in control bent”, stelt ze.
“Daarom is goede psychische begeleiding van levensbelang. In alle sectoren van de zorg. Tijdens én na de coronacrisis, moet er aandacht en ondersteuning zijn voor verpleegkundigen en verzorgenden met psychische klachten. We moeten nog wel even mee met zijn allen."
Hard nodig
Dat laatste is ook precies waar het CNV op hamert. In de zorg zijn al niet genoeg mensen, de mensen die er wel zijn, daar moet dus goed op worden gepast. Want die zijn ook weer voor de periode na corona hard nodig, benadrukt Van der Vlugt.
Hoeveel geld er nodig is om de lonen van zorgverleners aan te kunnen vullen, mocht dat nodig zijn, dat is nog niet duidelijk. Simpelweg omdat niemand weet hoe de langdurige impact op de artsen en verpleegkundigen zal zijn.
CNV wil samen met het ministerie van Volksgezondheid en de werkgevers in de zorg tot een regeling komen.
Gesprek met ministerie
Morgen zal de bond het voorstel bespreken tijdens een regulier overleg met het ministerie. Naast looncompensatie zouden getroffen zorgverleners ook een compensatie uit het fonds moeten kunnen krijgen als zijn langdurige of zelfs permanente gezondheidsschade opdoen in deze tijd.
Het ministerie van VWS laat weten het voorstel van CNV nog niet te hebben ontvangen. "Wij kunnen daarom nog geen reactie geven", mailt een woordvoerder.