Personal Finance

'Verhoog looncompensatie van 90 naar 100 procent'

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP'Verhoog looncompensatie van 90 naar 100 procent'
RTL

De overheid moet nog een beetje dieper in de buidel tasten om werkgevers te helpen met hun loonkosten, vinden werkgevers en werknemers. Dat kost meer geld, maar daar staat tegenover dat meer mensen hun baan behouden.

De overheid moet niet maximaal 90 procent van de loonkosten van bedrijven overnemen, maar de volledige loonsom. Daarvoor pleiten werkgevers- en werknemersorganisaties in een gezamenlijke oproep, staat in een brief aan de Tweede Kamer van de Stichting van de Arbeid.

Baan behouden

Werkgevers die een forse omzetdaling hebben door de coronacrisis, kunnen sinds begin deze maand een beroep doen op de zogeheten NOW-regeling. Met die regeling wil de overheid ervoor zorgen dat zoveel mogelijk mensen hun baan behouden.

Werkgevers die geen omzet meer maken vanwege de coronacrisis kunnen maximaal 90 procent vergoed krijgen. Dat klinkt ruimhartig, maar dat betekent dat bijvoorbeeld een horeca-ondernemer die al weken dicht is toch nog 10 procent van de loonkosten ergens vandaan moet toveren, terwijl er 0 procent binnenkomt. 

Regels omtrent ontslag

Bovendien zijn werkgevers die gebruik maken van de NOW-regeling gebonden aan regels omtrent ontslag. Mocht het bedrijf er met overheidssteun toch niet bovenop komen en mensen ontslaan, dan kost dat de werkgever in kwestie geld. 

Omdat ondernemers bang zijn voor zulke scenario's, laten sommigen de NOW dan maar helemaal links liggen. Zij kiezen ervoor een deel van hun personeel te ontslaan. Onderaan de streep is dat voor hen de goedkoopste en veiligste optie.

Verruiming

Een verruiming van de NOW-regeling moet dat voorkomen, stelt de Stichting van de Arbeid in een advies aan minister Wouter Koolmees (D66) van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Video: Regeling voor ondernemers nog niet volmaakt, erkent minister Koolmees

Lees meer over
VNO-NCWMKB-NederlandCNVFNVVCPLTO NederlandCoronavirus