Personal Finance

Vacaturestop veelgebruikt middel in coronacrisis

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPVacaturestop veelgebruikt middel in coronacrisis
RTL

Om zich te wapenen tegen de gevolgen van de coronacrisis hebben veel bedrijven een vacaturestop ingevoerd. Dat betekent dat zij geen nieuwe mensen meer aannemen. Dat zet de werkgelegenheid op langere termijn onder druk.

Adviesbureau Berenschot liet een steekproef onder 150 personeelsfunctionarissen uitvoeren en vroeg hen naar de gevolgen van het coronavirus voor hun werkgever. Ruim een derde van de respondenten liet weten een vacaturestop te hebben ingevoerd. Nog eens 18 procent verwacht dat op korte termijn te zullen doen. 

Ook voor het bestaande personeel kent de coronacrisis ingrijpende gevolgen. Volgens de peiling heeft 30 procent gesneden in de zogeheten flexibele schil. Ook het aanbod aan scholing en training is op pauze gezet. Stages en traineeships zijn geschrapt of uitgesteld. 

'Noodzakelijk onderhoud'

'Verontrustende effecten', volgens Hans van der Spek van Berenschot, want hierdoor ontstaat een rem op 'noodzakelijk onderhoud en ontwikkeling van medewerkers en de organisatie', zegt hij. "Het is zaak om goed voorbereid deze crisis uit te komen."

Slechts een vijfde van de respondenten zegt juist meer mensen aan te willen nemen, als gevolg van de crisis. 

Werkdruk

Een ander gevolg van de coronacrisis is de toegenomen werkdruk. Uit de peiling van Berenschot, Afas en Performa blijkt dat bijna 40 procent van de respondenten een hogere werkdruk ervaart. Tegelijkertijd geeft meer dan de helft toe dat de productiviteit juist gedaald is.

Video: Waar komt die miljardensteun voor het bezweren van de coronacrisis vandaan?

Lees meer over
VacatureCoronavirusCovid-19