Steeds meer rijtjeshuizen zijn een miljoen waard
De Henriëtte Bosmansstraat in Amsterdam-Zuid is een straat met rijtjeshuizen uit de jaren vijftig, waar inmiddels 84 procent van de woningen meer dan een miljoen euro waard is. Onderzoeksbureau Calcasa bedacht een nieuwe term voor dit fenomeen: de 'doorsnee miljoenenwoning'.
Calcasa, gespecialiseerd in het waarderen van onroerend goed, presenteert vandaag cijfers over de woningmarkt in 2019. Volgens het bureau telt Nederland nu 65.000 huizen die meer dan een miljoen euro waard zijn.
Het grootste gedeelte van die miljoenenwoningen (50 procent) voldoet nog altijd aan het stereotype beeld: een vrijstaande villa. Maar door de prijsstijgingen van de afgelopen jaren zijn ook steeds meer andere woningen door de grens van een miljoen euro gebroken.
Dure rijtjeshuizen
Bijvoorbeeld de doorsnee miljoenenwoning, die Calcasa omschrijft als 'een tussenwoning of hoekwoning gebouwd na 1945 met een oppervlak van maximaal 200 vierkante meter'. Bijna een op de vijf woningen die meer dan een miljoen waard zijn, valt inmiddels in deze categorie.
De doorsnee miljoenenwoning blijkt vooralsnog vooral een Amsterdams fenomeen, maar ook in Overveen en Heemstede zijn buurten waar veel alledaagse woningen staan van meer dan een miljoen.
Duurste straat in Wassenaar
De regio Groot-Amsterdam telt sowieso de meeste miljoenenwoningen van Nederland, bijna 16.000. De tien straten met de meeste woningen van een miljoen of meer, liggen allemaal in de hoofdstad.
Procentueel gezien telt de regio Haarlem de meeste dure huizen, op de voet gevolgd door het Gooi. Bijna een op de tien huizen kost daar meer dan een miljoen euro. De duurste huizen van Nederland staan ook in deze twee regio's. De gemiddelde miljoenenwoning heeft er een waarde van bijna anderhalf miljoen euro.
De duurste straat van het land is net als vorig jaar de Konijnenlaan in Wassenaar. Elk huis in deze straat is meer dan een miljoen waard en de gemiddelde woning kost er 2,65 miljoen euro.
De cijfers beschrijven de situatie in 2019. Eventuele prijsdalingen als gevolg van de coronacrisis zijn hierin dus niet meegenomen.