Op zoek naar een baan in coronatijd? Hier kun je aan het werk
Veel bedrijven hebben een vacaturestop tijdens de coronacrisis, maar er zijn ook ondernemers die juist op dit moment hard op zoek zijn naar personeel. Voor deze beroepsgroepen ligt het werk voor het oprapen.
Om zich te wapenen tegen de gevolgen van de coronacrisis nemen veel bedrijven voorlopig even geen nieuwe mensen meer aan, blijkt uit onderzoek van adviesbureau Berenschot.
Veel minder vacatures
Dat merkt ook vacaturesite Indeed. Terwijl het aantal vacatures in de eerste maanden van 2020 stabiel was, ligt het aanbod op vacaturesite Indeed sinds april een kwart lager dan vorig jaar.
Vooral in de horeca (-53 procent), toerisme (-48 procent), chauffeursdiensten (-29 procent) en detailhandel (-22 procent) wordt fors minder personeel gevraagd.
“Ondanks die daling zijn er nog steeds heel veel banen”, zegt Arjan Vissers, verantwoordelijk voor strategie bij Indeed Benelux.
Volop vraag naar bezorgers
Dat ziet ook uitzendbureau YoungCapital. "In totaal staan er minder vacatures op onze website, maar er zijn ook advertenties waar meerdere kandidaten gevraagd worden," zegt woordvoerder Anoeshka Maaskant van YoungCapital.
Het uitzendbureau heeft vooral vraag naar bezorgers, supermarktmedewerkers en logistiekmedewerkers. Dat komt doordat consumenten veel meer online bestellen, legt Maaskant uit.
Kwaliteiten voor een andere baan
Nederlandse supermarkten namen afgelopen weken honderden extra werknemers aan om bezorgdiensten uit te breiden, blijkt ook uit een rondgang van NOS. Michiel Muller van online supermarkt Picnic vertelt de NOS dat 300 van zijn 500 nieuwe bezorgers van een horeca-uitzendbureau komen.
Klinkt bekend, zegt Maaskant. "Ook wij proberen uitzendkrachten van wie de opdracht is gestopt op een andere plek in te zetten. We kijken welke kwaliteiten zij hebben en waar die nog meer van pas komen. Omdat horecamedewerkers en grondstewardessen vaak heel sociaal zijn, werken zij nu veelal in callcentra en op administratieve functies. Ook daar wordt namelijk nog volop personeel gezocht."
Hier is extra vraag
Waar zijn nu de meeste vacatures te vinden? Vacaturesite Indeed zocht voor RTL Z uit naar welke banen in april het meeste vraag was vanuit werkgevers. In de tabel hieronder zie je de grootste stijgers afgelopen periode.
Er zijn vooral extra vacatures voor postbezorgers (+106 procent), thuishulp (+34 procent) en functies in de bouw, zoals betontimmerman (+32 procent). Verder ziet Indeed nog volop banen voor werkvoorbereiders, onderhoudsmonteurs, verpleegkundigen op de intensive care en softwarebouwers.
Schaarste in IT niet zomaar verdwenen
Vissers: "Voor de coronacrisis waren er nog hele grote tekorten in de IT. Bedrijven zijn over het algemeen afwachtend, maar beseffen zich ook dat die schaarste niet ineens weg is. Bovendien duurt het wel even voordat iemand door de solliciatieprocedure is, vooral bij specialistische functies. Sommige bedrijven bereiden zich erop voor om mensen aan te nemen na de crisis."
Vacatures in de bouw
Verder is er opvallend veel vraag in de bouw. "Dat komt doordat de sector in Nederland nu eenmaal niet stilligt", vertelt Vissers. Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) voorspelde onlangs dat de bouw hard getroffen wordt door de coronacrisis. De komende twee jaar zou de sector met 15 procent kunnen krimpen, 14.000 banen zouden dan op de tocht staan.
Maar vooralsnog hebben bouwbedrijven volop werk. Tenders en gunningen lopen gewoon door, vertelde Heijmans onlangs aan RTL Z. De bouwers gaan dus ook door met personeel werven.
Ziekenhuizen en verpleeghuizen
Er is veel behoefte aan medisch en verplegend personeel op de intensive care. Ook in verpleeghuizen is behoefte aan gediplomeerde kandidaten, dat komt vooral door ziekteverzuim.
Opvallend: er is juist een lichte daling van vacatures in de verpleegkunde en in de farmacie. Vissers: "De gezondheidssector zit te springen om hulp, maar het gaat wel om banen waarvoor je specifieke kwalificaties nodig hebt."
Al met al daalt het aantal vacatures in de gezondheidssector. "Maar die daling is aanzienlijk minder sterk dan in andere sectoren."
Land- en tuinbouw
Bedrijven in de fruit- en groenteteelt zijn komende tijd op zoek naar mensen om te oogsten, want arbeidsmigranten uit Oost-Europa kunnen niet naar Nederland komen door de gesloten grenzen.
Aspergetelers kunnen niet genoeg seizoenswerkers vinden, vertelden zij eerder aan RTL Z. Hoe de groenteschappen er in de zomer bij zullen liggen, hangt voor een groot deel af van de mate waarin telers alsnog aan genoeg medewerkers kunnen komen.
Schoonmaak en beveiliging in de supermarkt
Ook UWV brengt in kaart in welke sectoren op dit moment een tekort is aan personeel. De instantie ziet over het algemeen dezelfde trends als Indeed. UWV voegt daaraan toe in welke sectoren een verschuiving plaatsvindt.
Zo is er bijvoorbeeld minder werk voor schoonmakers en beveiligers op kantoren. Horeca is dicht en evenementen gaan niet door, dus ook daar kunnen ze zich niet nuttig maken. Toch is er nog steeds vraag naar beide beroepsgroepen, namelijk in de supermarkt en de bouwmarkt. Ook in de zorg is extra werk te doen voor schoonmakers.
UWV zoekt zelf personeel
Verder heeft UWV zelf heel hard mensen nodig. De instantie zoekt vooral uitkeringsdeskundigen en klantcontactmedewerkers, want het aantal ww-uitkeringen is flink gegroeid tijdens de coronacrisis. Bovendien is UWV belast is met de uitvoering van de steunmaatregelingen. Voor alleen al de noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud (NOW) kreeg UWV meer dan 100.000 aanvragen binnen.