Personal Finance

We stoppen ons vakantiegeld dit jaar in de spaarpot

Door Gert-Jan Verstegen··Aangepast:
© GettyWe stoppen ons vakantiegeld dit jaar in de spaarpot
RTL

De meeste werknemers krijgen eind deze maand hun vakantiegeld uitbetaald. Vorig jaar gebruikten we dat geld vooral om de zomervakantie mee te betalen. Dit jaar zijn we echter een stuk zuiniger. Veel mensen zetten het geld op de spaarrekening, blijkt uit een enquête van ING.

De economische onzekerheid door de coronacrisis zorgt ervoor dat we zuiniger aan doen met ons vakantiegeld. Bijna één op de drie Nederlanders zet het extra salaris weg op de spaarrekening. Het bekende appeltje voor de dorst dus.

"Onzekerheid over hun financiële economische situatie maakt consumenten terughoudender met uitgeven", schrijft de bank. Vorig jaar zette nog geen kwart het vakantiegeld apart voor later.

Vakantie onzeker

Toen werd het vakantiegeld door bijna 40 procent van de ondervraagden gebruikt om van op vakantie te gaan. Nu is dat nog maar 25 procent. Dat komt ook deels doordat het nog onduidelijk is in hoeverre we deze zomer überhaupt op vakantie kunnen.

Net als andere jaren wordt het vakantiegeld ook gebruikt om schulden af te lossen. Een hele kleine groep gebruikt het om te beleggen.

Check je loonstrookje

Het is overigens geen overbodige luxe om deze maand goed je loonstrookje te checken. Uit een onderzoek van een salarisverwerker bleek vorig jaar dat bij bijna één op de vijf loonstrookjes iets niet klopte met het vakantiegeld.

Dat kwam vooral doordat de werkgever geen vakantiegeld betaalde over het overwerk en toeslaguren.

Lees meer over
ING BankVakantiegeldSalarisSparen