Carrière

Banenmarkt en ondernemersvertrouwen storten in door crisis

Door RTL Z··Aangepast:
© Harold VersteegBanenmarkt en ondernemersvertrouwen storten in door crisis
RTL

Een golf van bitter economisch nieuws komt vandaag over ons heen. Het vinden van een baan wordt in recordtempo moeilijker en ondernemers zien het allemaal even helemaal niet zitten.

Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

60.000 vacatures minder

Aan het eind van het eerste kwartaal waren er volgens het CBS al 60.000 vacatures minder dan een kwartaal eerder. Dat is de sterkste afname die ooit is gemeten. De daling bedroeg maar liefst 21 procent van het totaal.

Dat cijfer is extra slecht als je bedenkt dat het tot twee weken voor het einde van het kwartaal allemaal prima ging. Sterker nog: over het hele eerste kwartaal bezien daalde het aantal werklozen nog met 39.000 en het aantal banen groeide.

De gemeten daling in het aantal vacatures is ook aanzienlijk groter dan in de donkere economische dagen aan het einde van 2008, toen de kredietcrisis was losgebarsten. Toen nam het aantal vacatures af met 'slechts' 49.000.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Ondernemers in mineur

Voor werkzoekenden is er dus even niet zo veel reden voor optimisme, en bij ondernemers is dat ook heel ver te zoeken. Het ondernemersvertrouwen daalde ook naar een historisch dieptepunt. De indicator van het CBS kwam uit op een stand van -37,2.

Een stand onder 0 betekent dat er meer ondernemers negatief gestemd zijn dan positief. Een staan van -37,2 wijst dan ook op een ronduit dramatisch sentiment. Het treurigst zijn ondernemers in hun vooruitzichten over het economisch klimaat, het aantal nieuwe orders en de omzet voor de komende drie maanden.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Horeca krijgt hardste klap

Horecaondernemers zijn, niet verwonderlijk, het meest pessimistisch over de nabije toekomst van allemaal. In die sector komt het vertrouwen zelfs uit op -84,3. De sector ligt al twee maanden bijna helemaal stil, nadat restaurants en cafés hun deuren moesten sluiten om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

De minst negatieve bedrijfstak is de bouw. Daar kwam het vertrouwen uit op -13,6. 

Maar wat betekent dat precies?