Sinds coronacrisis meer spaargeld nodig als je een huis wilt kopen
Een huis kopen is moeilijker geworden door de coronacrisis. Banken kijken strenger naar je inkomen en of je een flinke buffer hebt. Sommige kopers moeten veel meer spaargeld in huis hebben dan ze eerder hadden gedacht.
Wie nu bijvoorbeeld als zzp'er of werknemer met een tijdelijk contract een huis wil kopen moet mogelijk door wat extra hoepeltjes springen, meldt vergelijkingssite Moneywise.
Zo heeft Nationale Nederlanden een nieuwe regel ingevoerd dat deze groep een extra buffer moet hebben tot wel een half jaar van de bruto maandlasten van een hypotheek. "Dit is een direct gevolg van de coronacrisis, banken zijn echt strenger", zegt Jeroen Wolfsen van Moneywise. In sommige gevallen hebben mensen zo'n buffer niet en krijgen ze geen hypotheek.
Hogere buffer bij dubbele woonlasten
Sinds de coronacrisis zijn er ook banken die een hogere buffer eisen in het geval van dubbele woonlasten. Banken houden rekening met het feit dat je oude woning niet snel verkocht wordt en dat je nog een tijd met twee hypotheken zit. Dat was al zo, maar ook die eis is in sommige gevallen strenger geworden.
"Zo vroeg hypotheekverstrekker Munt eerder een buffer van 6 maanden van de maandlasten van de oude woning. Nu is dat 12 maanden. Het kan goed zijn dat een bank daar heel streng naar kijkt en zich niks aantrekt van het feit dat je oude huis in Amsterdam centrum staat en dus snel verkocht is", zegt Wolfsen.
Lees verder onder de video.
Meer vragen gesteld door banken
De meeste banken stellen ook nog eens extra vragen over je inkomen in deze crisistijd. "Er zijn meer mensen van wie het inkomen onzeker is geworden door de coronacrisis. Geldverstrekkers stellen daarom aanvullende vragen”, zegt een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).
Zo wordt er gevraagd of je geraakt bent door de coronacrisis, hoe je daarmee omgaat en hoe groot je reserves zijn. Hoe er met de antwoorden wordt omgegaan verschilt per bank. "Elke geldverstrekker heeft een eigen beleid en verbindt dus mogelijk andere conclusies aan de antwoorden", zei de NVB eerder tegen het AD.
Serveerster wordt anders bekeken dan de tandarts
Volgens Vereniging Eigen Huis (VEH) letten geldverstrekkers er ook op in welke beroepsgroep de werknemers zonder vast contract werken. "De klanten van de tandarts en kapper komen wel terug, in de horeca en in de cultuursector ligt dat lastiger", zegt een woordvoerder.
En dan heb je nog de lange wachtrij bij de hypotheekverstrekkers. RTL Z meldde eerder al dat huizenkopers door de coronacrisis ook nog veel langer moeten wachten op het verlossende antwoord op hypotheekverstrekkers.
Lang wachten op 'jawoord' van hypotheekverstrekker
Wie de afgelopen weken een hypotheek heeft aangevraagd zit waarschijnlijk nog altijd te wachten totdat die hypotheek rond is. Omdat de hypotheekrente in kleine stapjes stijgt willen veel mensen nog een snel een hypotheek af- of oversluiten. Hypotheekverstrekkers zijn daardoor overvallen door de drukte. Daarnaast hebben ze dus extra vragen om zeker te weten dat je inkomen stabiel genoeg is in deze lastige tijden.
Al met al is de aankoop van en huis er niet makkelijker op geworden in deze coronatijd. Hypotheekadviseurs kunnen sommige mensen maar beter tegen zichzelf in bescherming nemen omdat hun aanvraag geen kans maakt, vindt de VEH.