Personal Finance

Vrouwelijke partner weet het steeds beter te rooien na een echtscheiding

Door RTL Z··Aangepast:
© GettyVrouwelijke partner weet het steeds beter te rooien na een echtscheiding
RTL

Het risico op armoede is de laatste jaren een stuk kleiner geworden, onder vrouwen die verwikkeld raakten in een echtscheiding. Van de in 2012 gescheiden vrouwen leefde een kwart van de gescheiden vrouwen in armoede, een jaar na de breuk. In 2017 daalde dat percentage naar 17 procent. 

Ook bij mannen daalde dat percentage in dezelfde periode: van de gescheiden mannen leefde 7 procent in 2017 in armoede, een daling van 2 procent ten opzichte van 2012. Dat meldt het CBS vandaag op basis van jaarlijks onderzoek onder zo’n 55.000 mensen. In de gegevens zitten zowel hetero- als homokoppels verwerkt.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Armoede wil in dit geval zeggen dat iemand leeft van een geldbedrag onder de zogeheten lage-inkomensgrens. Die was voor alleenstaanden 1040 euro per maand. Met een kind erbij een paar honderd euro meer. 

Economische zelfstandigheid

Het risico op armoede voor gescheiden vrouwen is dus flink afgenomen, maar alsnog aanzienlijk groter dan bij gescheiden mannen. Dat heeft alles te maken met economische zelfstandigheid. 

Nog altijd kunnen vier op de tien vrouwen niet in hun eigen levensonderhoud voorzien. Zij verdienen te weinig, omdat ze geen, part-time of laagbetaald werk doen. Als het inkomen van hun partner wegvalt raken zij snel in de financiële problemen. 

Lees meer over
CBSEchtscheiding